Τα έντομα του πλανήτη τείνουν με τέτοιο ρυθμό προς την εξαφάνισή τους, απειλώντας με «καταστροφική κατάρρευση των οικοσυστημάτων της φύσης», σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια επιστημονική ανασκόπηση.

Περισσότερο από το 40% των ειδών των εντόμων μειώνεται ενώ το ένα τρίτο απειλείται, σύμφωνα με την ανάλυση.

Ο ρυθμός εξαφάνισης είναι οκτώ φορές πιο γρήγορος από αυτόν των θηλαστικών, των πτηνών και των ερπετών.

Η συνολική μάζα των εντόμων μειώνεται κατά 2,5% ετησίως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε έναν αιώνα.

Ο πλανήτης είναι στην αρχή μιας μαζικής εξαφάνισης στην ιστορία του, με τεράστιες απώλειες σε μεγαλύτερα ζώα που είναι ευκολότερο να μελετηθούν. Αλλά τα έντομα είναι μακράν τα ζώα με την μεγαλύτερη ποικιλία και αφθονία, υπερβαίνοντας την ανθρωπότητα κατά 17 φορές. Είναι εξόχως σημαντικά για την καλή λειτουργία όλων των οικοσυστημάτων, λένε οι ερευνητές, ως τροφή για άλλα πλάσματα, ή ανακυκλωτές θρεπτικών ουσιών.

Ο πληθυσμός των εντόμων παρουσίασε τρομακτική μείωση πρόσφατα στη Γερμανία και στο Πουέρτο Ρίκο, αλλά η μελέτη δείχνει έντονα ότι η κρίση είναι παγκόσμια. Οι ερευνητές διατύπωσαν στα συμπεράσματά τους ότι «Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής της τροφής μας (έντονο πρόβλημα είναι τα χημικά ζιζανιοκτόνα), τα έντομα στο σύνολό τους θα εξαφανιστούν μέσα σε μερικές δεκαετίες«. «Οι επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα του πλανήτη θα είναι καταστροφικές