Θηλυκή επιθετικότητα! Μάλλον δεν τον έχετε ξανακούσει αυτόν τον όρο…Πρώτα απ’ όλα, πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζει κάποιος επιθετική την ενέργεια που όλοι γνωρίζουμε σαν μητρική, δεκτική, γεμάτη απαντοχή…Πως είναι δυνατόν να εκδηλώνεται – κάτω από κάποιες περιστάσεις – «κακά» και επιθετικά αυτή η ενέργεια; Και μάλιστα τόσο «κακά» και επιθετικά όσο η αρσενική εκείνη;

Προσωπικά, την αγνοούσα και εγώ τη θηλυκή επιθετικότητα μέχρι που – προς έκπληξη μου – την ανακάλυψα μέσα από την Αστρολογία! Συγκεκριμένα, πριν 10 χρόνια ολοκλήρωνα μία μελέτη πάνω στα έξι ζωδιακά «Ζεύγη» (μελέτη που δημοσιεύτηκε στη συνέχεια σαν πρωτοποριακή στο ιστορικό – και κορυφαίο παγκόσμια – Αμερικάνικο Αστρολογικό περιοδικό «American Astrology». Μπορείτε να τη διαβάσετε στα Ελληνικά εδώ) όταν συνειδητοποίησα ότι πρέπει να υπάρχει στη φύση ένας θηλυκός εγωισμός και μια θηλυκή επιθετικότητα ισοδύναμες με τον αρσενικό εγωισμό και την αρσενική επιθετικότητα! Μόνο που αυτές θα έπρεπε να λειτουργούν «φασικά» αντίθετα…Να μη γίνονται δηλαδή εύκολα αντιληπτές εξωτερικά και να κινούνται μέσα από κρυφά, εσωτερικά, θηλυκά μονοπάτια…

Πρέπει να διευκρινίσω κάτι εδώ: μιλώντας για τη «θηλυκή ενέργεια» δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στις γυναίκες. Πολλοί άντρες (ακόμη και «μπρουτάλ») έχουν στα ωροσκόπια τους πληθώρα «θηλυκών» ενεργειών και επομένως μετέρχονται των τεχνασμάτων της θηλυκής ενέργειας και μπορεί να εκδηλώνουν έτσι άκρατη θηλυκή επιθετικότητα!

Για κάθε άνθρωπο και κατάσταση στο Σύμπαν είναι σημαντικό το να είναι ξεχωριστός, μοναδικός, αυτάρκης και ασφαλής, να έχει δύναμη και ορμή, να επιβάλει τα συμφέροντα του και να κυριαρχεί στα πρόσωπα και στις καταστάσεις γύρω του. Αν δεν είχε ο μέσος άνθρωπος ένα στοιχειωδώς ισχυρό «Εγώ» τότε θα διαλυόταν από τις πολλαπλές εξωτερικές πιέσεις που δέχεται διαρκώς. Αυτή τη διαδικασία της ισχυροποίησης του «Εγώ» του κάθε ανθρώπου, της εξατομίκευσης και της διαφοροποίησης του την έχουν αναλάβει τα δύο πρώτα ζώδια του Ζωδιακού, ο Κριός ( ο οποίος θεωρείται «αρσενικό» ζώδιο) και ο Ταύρος (ο οποίος θεωρείται θηλυκό ζώδιο).

Το μεγάλο μυστικό τώρα είναι ότι τη συγκεκριμένη διαδικασία εξατομίκευσης του ανθρώπου την έχουν αναλάβει τα ζώδια του Κριού και του Ταύρου σαν «Ζεύγος», έχοντας «σπάσει» αυτή τη διαδικασία στη μέση και αναλάβει ο Κριός την αρσενική της «φάση» και ο Ταύρος τη θηλυκή της! Στην πραγματικότητα λοιπόν τα ζώδια του Κριού και του Ταύρου αποτελούν ένα αστρολογικό «Ζεύγος», μία μικρή «ολότητα», δύο ίσους αλλά αντίθετους και συμπληρωματικούς «πόλους».

Για τον μεν Κριό καταλαβαίνουμε εύκολα γιατί θεωρείται ζώδιο του «Εγώ», ζώδιο της εξατομίκευσης, της φανερής επιθετικότητας: είναι ένα αρσενικό ζώδιο που κυβερνιέται από τον πολεμικό πλανήτη Άρη. Ο Ταύρος όμως; Πως είναι δυνατόν ένα θηλυκό ζώδιο «χαμηλών τόνων», που κυβερνιέται από τον πλανήτη Αφροδίτη, να είναι τόσο εγωιστικό και κατά κάποιον τρόπο επιθετικό; Υπάρχει τελικά θηλυκός εγωισμός; Η αστρολογία μας λέει πως υπάρχει και πως είναι εξαιρετικά ισχυρός και ισοδύναμος με τον αρσενικό! Αν ο αρσενικός εγωισμός εκδηλώνεται φανερά επιθετικά, εκρηκτικά και διεισδυτικά τότε ο θηλυκός εγωισμός εκδηλώνεται με αδράνεια και αυτοπροστασία, με κρυφές και «χειριστικές» ενέργειες και με μη ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα – αν δεν είναι αυτά προς όφελος του ατόμου!

Το θηλυκό «Εγώ» εκφράζεται με τη ΜΗ εξωτερίκευση, με την έντεχνη και μεθοδευμένη «απόσυρση». Ο Ταύρος εκπροσωπεί αυτό το «Εγώ», που εκδηλώνεται συνήθως με όχι φανερούς και αντιληπτούς στα μάτια των άλλων τρόπους. Είναι ένα «Εγώ» που ωθεί το άτομο στο να κινείται «εσωτερικά»: να εκτελεί το δικό του «σχέδιο» – που ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες – και να μην αναλώνεται ενεργειακά, οικονομικά κ.λ.π. όταν βρίσκεται να συμμετέχει σε μη επωφελείς για το ίδιο δραστηριότητες. Έχουμε δηλαδή εδώ ένα θηλυκό «Εγώ» που υλοποιεί τα σχέδια του και τις επιδιώξεις του πεισματικά, «άδηλα» και κρυφά!

Ο κλασικός Ταύρος π.χ. δεν διακρίνεται για τις εμφανείς εγωιστικές του ενέργειες ούτε για τη φανερή επιθετικότητα του. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, αποφεύγει να ενοχλήσει τον διπλανό του. Γενικά δείχνει πράος εξωτερικά, ήρεμος και γαλήνιος. Ώσπου να έρθει αντιμέτωπος με μία κατάσταση που θα θέσει σε κίνδυνο τα προσωπικά του συμφέροντα (να χρειαστεί π.χ. να δώσει χρήματα σε κάποιον, να στεγάσει κάποιους δεινοπαθούντες σε έναν χώρο του σπιτιού του κ.λ.π.).

Τότε, ένας ακατέργαστος Ταύρος θα αποφύγει να πάρει φανερά θέση και θα επιχειρήσει να αποσυρθεί σιωπηλά, χωρίς να τον αντιληφθούν – για να μην επιβαρυνθεί ο ίδιος και γενικά για να προστατεύσει τα συμφέροντα του. Δεν θα λογομαχήσει, δεν θα υψώσει τη φωνή του, δεν θα σπρώξει κανέναν. Απλά, θα αποτραβηχτεί έντεχνα! Αυτή η απόσυρσή του όμως, αυτή η σιωπηλή του άρνηση να λάβει μέρος σε μία κοινωφελή δραστηριότητα, είναι δείγμα ισχυρού εγωισμού! Ο συγκεκριμένος Ταύρος θα συμπεριφερθεί «παρτάκικα» και εγωιστικά – επομένως έμμεσα επιθετικά απέναντι στους υπόλοιπους ανθρώπους που συμμετέχουν στην κοινωφελή προσπάθεια. Δε θα τους βρίσει βέβαια, ούτε θα τους σπρώξει κ.λ.π. Έμμεσα όμως θα έχει συμπεριφερθεί σαν να τους έχει βρίσει και σπρώξει ή χειροδικήσει…Θα τους έχει συμπεριφερθεί επιθετικά χωρίς όμως να τους έχει δώσει «λαβή» να αναγνωρίσουν το πόσο επιθετικά τους συμπεριφέρθηκε!

Το γεγονός ότι ο εγωισμός του τύπου «ακατέργαστος Ταύρος» δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός από τους άλλους δεν τον κάνει λιγότερο «κακό» εγωισμό… Είναι εξίσου ισχυρός και «κακός» με εκείνον του Κριού, ο οποίος σε μία αντίστοιχη κατάσταση μπορεί να άρχιζε να φωνάζει, να συμπεριφέρεται βίαια – εκθέτοντας έτσι τον εαυτό του και έλκοντας ενδεχομένως την αντιπάθεια όλων πάνω του! Αντίστοιχα ο «πονηρούλης Ταύρος» θα φροντίσει επιμελώς τα προσωπικά του συμφέροντα, δεν θα εκδηλωθεί άμεσα και ούτε θα δημιουργήσει αντιπάθειες εκείνη τη στιγμή. Μόνο στο πέρασμα του χρόνου, όσοι εμβαθύνουν στα πράγματα και «σκαλίσουν» το συγκεκριμένο περιστατικό και τις προεκτάσεις του θα αντιληφθούν το πόσο εγωιστικά και «παρτάκικα» κινήθηκε ο συγκεκριμένος Ταύρος! Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί ο Ταύρος εκπροσωπεί τον (τεράστιο και ισοδύναμο με τον αρσενικό) θηλυκό εγωισμό, τη λεγόμενη θηλυκή φάση του «Εγώ».

Αν ο αρσενικός εγωισμός εκδηλώνεται επιθετικά και διεισδυτικά τότε ο θηλυκός εγωισμός εκδηλώνεται με αδράνεια, με κρυφές και παρασκηνιακές ενέργειες και με μη ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα – αν αυτά δεν είναι προς όφελος του ατόμου! Με το να παραμένει δηλαδή το άτομο αμέτοχο σε καταστάσεις ζωτικής σημασίας για τους άλλους, επειδή οι καταστάσεις αυτές δεν εξυπηρετούν τα δικά του συμφέροντα. Επομένως, επιθετικός και εγωιστής άνθρωπος δεν είναι μόνο όποιος συμπεριφέρεται φανερά βίαια και επιθετικά στους άλλους αλλά και όποιος είναι σκόπιμα «απών» – ή γενικά δεν παίρνει θέση – όταν οι άνθρωποι γύρω του αντιμετωπίζουν δυσκολίες (στις οποίες θα μπορούσε να βοηθήσει), προκειμένου να προστατευτεί απόλυτα ο ίδιος και να μη θιχτούν τα ατομικά του συμφέροντα!

Κάθε φορά π.χ. που κάποιος παραμένει σιωπηλός και αμέτοχος μπροστά σε μία εμφανέστατη αδικία που συντελείται μπροστά στα μάτια του συμπεριφέρεται «θηλυκά επιθετικά»! Επίσης, κάθε φορά που κάποιος/α με οικονομική άνεση δεν προσφέρει χρήματα, τρόφιμα κ.λ.π. σε μια γνωστή του φτωχή οικογένεια (π.χ. πρώην εργαζόμενων που έχουν χάσει τη δουλειά τους και έχουν μείνει επί μακρόν άνεργοι) και αυτός/ή συμπεριφέρεται «θηλυκά επιθετικά»! Η θηλυκή επιθετικότητα δεν διακρίνεται εύκολα στα μάτια τρίτων προσώπων ενώ μετέρχεται έντονα υποκριτικών και «χειριστικών» συμπεριφορών – σε τέτοιο βαθμό που σε κάνει συχνά να «βγαίνεις από τα ρούχα σου»!

Πόσες φορές π.χ. έχετε βρεθεί αντιμέτωποι με ένα πρόσωπο που άμεσα ή έμμεσα σας αδίκησε (ή γενικά συμπεριφέρθηκε «παρτάκικα»), εσείς προσπαθείτε να βρείτε το δίκιο σας, όμως αυτό το πρόσωπο (που γνωρίζει πολύ καλά ότι σας αδίκησε) όχι μόνο αρνείται εγωιστικά να σας αποδώσει το δίκιο σας αλλά έντεχνα σας «γλυστράει» συνέχεια «αδειάζοντας» σας…Κάποια στιγμή μπορεί να εκνευριστείτε και να αρχίσετε να χειρονομείτε και να φωνάζετε και τότε θα φανείτε εσείς οι επιθετικοί στα μάτια των άλλων ενώ το συγκεκριμένο πρόσωπο – χάρη στις «χειριστικές» του ικανότητες, χάρη στην κρυψίνοια και στη μεθοδικότητα του – θα μοιάζει ειρηνικό και «καλούλικο» στους άλλους (πράγμα που θα σας κάνει ακόμη πιο έξαλλους!) Περιττό να πούμε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο εξεδήλωσε σε υπερθετικό βαθμό θηλυκή επιθετικότητα απέναντι σας! Το είδος εκείνο δηλαδή της επιθετικότητας που Αστρολογικά συνδέεται άμεσα με το θηλυκό ζώδιο του Ταύρου (χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι κάθε Ταύρος είναι έτσι) και με τα θηλυκά ζώδια γενικά!

Θωμάς Γαζής