Το θυμάρι έχει την δύναμη να εξολοθρεύει τα μικρόβια εντός του χρονικού διαστήματος των εξήντα (60) λεπτών!

Οι Κρητικοί από πολύ παλιά με θυμάρι έτριβαν τα ούλα τους, για να θεραπεύσουν την ουλίτιδα.

Τα τελευταία χρόνια κλινικές μελέτες το έχουν επιβεβαιώσει, οι αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες του θυμαριού είναι όντως αποτελεσματικές για την οδοντική πλάκα, την ουλίτιδα και την τερηδόνα. Κάνοντας γαργάρες με αφέψημα θυμαριού επίσης, καταπραΰνουμε τα φουσκώματα της κοιλιάς και διευκολύνουμε την εντερική λειτουργία ή χρησιμοποιώντας το στο μπάνιο μας, είναι το άριστο γιατρικό για τους ρευματισμούς.

θυμάρι1

Το έγχυμα του θυμαριού είναι πολύ καλό για να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε την πέψη, για να θεραπεύσουμε την γαστρεντερίτιδα, για τα κρυώματα της κοιλιάς, για την διάρροια, για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, την γνωστή μας σπαστική κολίτιδα, για βαθιά εγκατεστημένες  λοιμώξεις των πνευμόνων, για την βρογχίτιδα, για την λαρυγγίτιδα, για την φαρυγγίτιδα, για την αμυγδαλίτιδα, για τον κοκκύτη, την καταρροή, για την τόνωση του οργανισμού μας, για την εξάλειψη του άγχους, της ψυχικής και σωματικής εξάντλησης, της κατάθλιψης, της απάθειας, της αϋπνίας, για την τόνωση και βελτίωση της μνήμης. Ο Nicholas Culpeper, Άγγλος βοτανολόγος, έλεγε πως «βοηθάει να αναβιώσει και να ενισχυθεί το σώμα και το μυαλό».

Το έγχυμα θυμαριού είναι άριστο γιατρικό. Ανακουφίζει την επώδυνη εμμηνόρροια και τις κράμπες περιόδου.

θυμάρι2

Για την επιπεφυκίτιδα τοποθετούμε κομπρέσες εμποτισμένες σε έγχυμα θυμαριού στο εξωτερικό (πάνω σε κλειστά βλέφαρα) του πάσχοντος ματιού. Για την διάρροια, για τα κρυώματα της κοιλιάς χρησιμοποιείται σαν άριστο αποχρεμπτικό, όπως και στις λοιμώξεις του στήθους. Το σιρόπι θυμαριού είναι εξαιρετικό στον βήχα, την γρίπη, την βρογχίτιδα, την αμυγδαλίτιδα, την φαρυγγίτιδα, την λαρυγγίτιδα, ενώ για τις λοιμώξεις των πνευμόνων το κατάπλασμα θυμαριού, όπως και στην επούλωση των πληγών-καταπολεμά την σήψη- (βλ. «πολεμικά τραύματα» σε καιρό έλλειψης φαρμάκων). Επίσης το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται για την δερματίτιδα, την ακμή, τους μώλωπες και την εξάλειψη του κνησμού από τα τσιμπήματα των εντόμων.

Η συμπυκνωμένη μορφή του βοτάνου είναι εξαιρετικά ισχυρή, με έντονες αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και αποτελεί άριστο διεγερτικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Σε 20 ml αμυγδαλέλαιο διαλύουμε  10 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού και κάνουμε εντριβές στον θώρακα, για λοιμώξεις, γρίπη, κρυώματα και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ σε 20 ml αποσταγμένου νερού διαλύουμε  10 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού και απολυμαίνουμε μολυσμένες πληγές, εκδορές, κοψίματα, καψίματα και γρατζουνιές. Για δερματίτιδα, έκζεμα και τσιμπήματα εντόμων, ετοιμάζουμε μείγμα από 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 25 ml αμυγδαλέλαιο και κάνουμε μασάζ σε πονεμένους και κουρασμένους μύες, σε τραβήγματα μυών και στα μέρη του σώματος με ρευματικούς πόνους.

Επί πλέον, χρησιμοποιούμε το αιθέριο έλαιο θυμαριού για την θεραπεία της παρωνυχίας (φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν τα νύχια και την διακρίνουμε σε οξεία και χρόνια) και της ονοχόλυσης (αποκόλληση της ονυχαίας πλάκας από την κοίτη του νυχιού). Λόγω των ισχυρών αντιμυκητιακών και αντισηπτικών του ιδιοτήτων, το θυμάρι είναι ακόμα χρήσιμο για όλες τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και των ουροφόρων οδών.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Το θυμάρι είναι διεγερτικό της μήτρας για αυτό προσοχή δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης! Το αιθέριο έλαιό του είναι πάρα πολύ ισχυρό και δεν πρέπει να γίνεται παρατεταμένη χρήση του!!

Πηγή

Σχόλια

σχόλια