Οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη μειονότητα της Θράκης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για κυβερνητική προχειρότητα και έλλειψη προετοιμασίας της επίσκεψης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Ταγίπ Ερντογάν, δεν ήταν ο μόνος που εξαπέλυσε πυρά κατά της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Ο Ελληνικός και ο Τουρκικός λαός είναι προορισμένοι από την γεωγραφία να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον. Αυτονόητη αποστολή της ηγεσίας τους είναι η διασφάλιση μιας συνύπαρξης όσο πιο αρμονικής, ειρηνικής, και παραγωγικής γίνεται, προς όφελος και των δύο λαών. Επιπλέον, μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις όπως η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές καθιστούν τη συνεργασία μας ακόμα πιο επιβεβλημένη. Αυτό όμως απαιτεί υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση. Μακριά από συμπεριφορές και δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και το λαϊκισμό.

Το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν το δρόμο. Κάθε αμφισβήτησή τους, όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και η ανάγνωση της συχνά δύσκολης ιστορίας μας δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά.  Όταν αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στη Συνθήκη της Λωζάνης και στα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους. Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται ουσιαστική επανεκκίνηση. Κι αυτό, πέρα από  την απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, προϋποθέτει και το σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου.

Χρειάζεται θάρρος και γενναιότητα. Όχι αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις. Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισα στον Πρόεδρο Ερντογάν, στην ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που είχαμε, υπογραμμίζοντάς του επιπλέον ότι η επίσκεψή του στη Θράκη θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης, θα τοποθετηθώ μετά το πέρας της, για λόγους που κατανοούν όλοι οι Έλληνες».

Σήμερα η αντιπολίτευση συνέχισε τα πυρρά!

«Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι όχι μόνο ήταν απροετοίμαστη η επίσκεψη, αλλά αυτά που ειπώθηκαν τραυματίζουν τα ελληνικά συμφέροντα και την εθνική μας στρατηγική» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.   

«Η επίσκεψη, που προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναβάθμισε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, ενώ το Ποτάμι επισήμανε ότι  «οι τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης σε αυτή τη συγκυρία».

«Τους Τούρκους τους ενδιέφερε να θέσουν επίσημα και ωμά τις αξιώσεις τους και να ενισχύσουν μέσα στην Τουρκία το πεσμένο από τις οσμές σκανδάλων, προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν»  υποστήριξε η Ένωση Κεντρώων

Αποδοκιμασίες από μέλη της Χρυσής Αυγής   

Βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής αποδοκίμασαν τον Τούρκο Πρόεδρο την ώρα που η αυτοκινητοπομπή περνούσε έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Μεσογείων.

«Είναι ανεπιθύμητος ο Ερντογάν. Η Χρυσή Αυγή βροντοφώναξε “έξω οι Τούρκοι απο την Ελλάδα”» δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης.