Προετοιμασία: 0:10′
Μαγείρεμα: 0:50′
Μερίδες: 12

Υλικά Συνταγής

  • 1 ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. βούτυρο μαλακό
  • 4 μεγάλα αυγά θερμ. δωμ.
  • ξύσμα από 2 λεμονιά ακέρωτα
  • 3 φλ. αλεύρι κοσκινισμένο μαλακό ή γ.ο.χ.
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γραμ.)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Για το σιρόπι λεμονιού

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 ½ φλ. νερό
  • 3 κ.σ χυμό από φρέσκο λεμόνι
  • τη φλούδα από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

Για το ζουμερό κέικ λεμόνι με σιρόπι, επιλέγουμε φρέσκα λεμόνια, ακέρωτα και βιολογικά.

Κοσκινίζουμε σε ψιλή σίτα το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Την αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς C, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.

Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα για 4-5 λεπτά. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μίγμα κάθε φορά.  Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.

Χαμηλώνουμε το μίξερ. Εναλάξ προσθέτουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι. Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.  Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στο μίγμα δεν ανακατεύουμε πολύ.

Αδειάζουμε το κέικ στην έτοιμη φόρμα. Ψήνουμε για περίπου 50′ ή μέχρι να βγαίνει καθαρή από ζύμη η λάμα ενός μαχαιριού από το κέντρο του κέικ. Το κέικ λεμόνι είναι έτοιμο, όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 10′ στην φόρμα. Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5′ -6′ από την ώρα που θα πάρει βράση.

Ξαναβάζουμε το κέικ στη φόρμα. Με σουβλί ή με ξυλάκια από σουβλάκι τρυπάμε παντού μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια του κέικ.

Περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο κέικ λεμόνι με το ζεστό σιρόπι λεμονιού μέχρι να το πιει όλο. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει τελείως. (Ιδανικά το ξεφορμάρουμε μετά από μερικές ώρες). Τότε το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Extra Tips

-Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς C.

-Όλα τα υλικά, γιαούρτι-βούτυρο-αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

-Ο χρόνος ψησίματος, ποικίλει από φούρνο σε φούρνο.

-Αυτό θα μπορούσε να λέγεται «το κέικ της επόμενης ημέρας» γιατί την επόμενη ημέρα το σιρόπι έχει διαπεράσει σωστά όλη την επιφάνεια του κέικ από πάνω ως κάτω και είναι στην καλύτερη στιγμή του να καταναλωθεί.

Σχόλια

σχόλια