Μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα υπέροχο νηστίσιμο κέικ σοκολάτας. Είναι ελαφρύ, αφράτο, γευστικότατο με ελαφρώς υγρό το εσωτερικό του και πανεύκολο στην ετοιμασία του με υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας!Ένα πεντανόστιμο νηστίσιμο κέικ σοκολάτας που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως από ένα κλασσικό κέικ με αυγά. Αν σας έδινα ένα κομμάτι χωρίς να προδώσω ότι είναι νηστίσιμο είμαι απόλυτα σίγουρη ότι δεν θα το καταλαβαίνατε!

Υλικά

Για το κέικ

  • 1 ποτήρι σπορέλαιο
  • 2 ποτήρια νερό
  • 3,5 ποτήρια αλεύρι
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 6 κουτ. σούπας κακάο
  • 3 κουτ. σούπας ξύδι
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή σόδα μαγειρική

Για το γλάσο

  • 1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
  • 3 κουτ. σούπας κακάο
  • 1 κουτ. σούπας σπορέλαιο
  • Ελάχιστο νερό
Ακολουθήστε μας σε: 
Facebook - Instagram - Twitter

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC πάνω κάτω αντιστάσεις.Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά, αλεύρι, ζάχαρη, βανίλιες, κακάο, αλάτι, σόδα μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, ρίχνουμε και το νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα  όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10 λεπτά περίπου.Αλευρώνουμε και λαδώνουμε μία στρόγγυλη φόρμα του κέικ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της φόρμας. Αφήνουμε το κέικ, αφού ψηθεί, για 5΄ στη φόρμα. Το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει ελαφρώς. (Σε αυτό το σημείο εάν δεν θέλουμε να ετοιμάσουμε το γλάσο το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και το σερβίρουμε).

Ετοιμάζουμε το γλάσο: σε ένα μπολ βάζουμε την άχνη, το κακάο, το λάδι και ανακατεύουμε σιγά σιγά. Προσθέτουμε 1-2 κουταλιές σούπας νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρει μία πηχτή και ρευστή μορφή. Αν μας φαίνεται πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο νεράκι ακόμα και δουλέψτε το. Ρίχνουμε πάνω από το κέικ το γλάσο και απολαμβάνουμε το υπέροχο κέικ που μόλις ετοιμάσαμε!!

Η Αρετή Παπαδοπούλου είναι Δημοτική υπάλληλος, μητέρα 2 αγοριών και ζει στην Πτολεμαΐδα Εορδαίας.

Η αγάπη και το μεράκι της για την κουζίνα ήταν το κίνητρο να δημιουργήσει την πολύ πετυχημένη στήλη μαγειρικής «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ» στην εφημερίδα ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ, και στο E-PTOLEMEOS.GR. Η κάθε ανάρτηση της σημειώνει πολλές χιλιάδες, ή και δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, τις συχνές πλέον αναφορές στην Αρετή και τις συνταγές της, στα ιστολόγια μεγάλων διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, όπως του Άκη Πετρετζίκη.

Οι συνταγές της Αρετής απευθύνονται κυρίως σε ερασιτέχνες μαγείρους και μαγείρισσες. Δεν υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας στις συνταγές της, οι οποίες είναι δοκιμασμένες και γραμμένες απλοϊκά προκειμένου να γίνονται κατανοητές από όλους.