Το Πάσχα πλησιάζει και τα αυγά έχουν την τιμητική τους τις ημέρες των γιορτών. Ποια αυγά πρέπει να προτιμήσουμε για να βάψουμε; Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των αυγών;

Ουσιαστικά, οι ειδικοί εξηγούν πως το χρώμα στο κέλυφος του αυγού, δίνει η ράτσα της κότας. Οι κότες με λευκά πούπουλα και λευκά μάγουλα, παράγουν αυγά με λευκό τσόφλι ενώ οι κότες με καφέ πούπουλα και κόκκινα μάγουλα, μας δίνουν καφετιά αυγά. Κάποιες ράτσες κότας όπως οι Araucana, Ameraucana, Dongxiang και Lushi δίνουν μέχρι και μπλε αυγά.

Όσον αφορά, τον κρόκο αλλά και την γεύση καμμία διαφορά δεν υπάρχει. Όσον αφορά την θρεπτική αξία, κάποιες έρευνες υποστηρίζουν πως τα καφέ αυγά τείνουν να έχουν περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα αλλά μιλάμε για αμελητέα ποσότητα.

Και αφού είναι ίδια τα αυγά, γιατί πληρώνουμε περισσότερο τα καφέ; Απίθανο κι όμως αληθινό. Οι καφέ κότες είναι μεγαλύτερες και απαιτούν περισσότερη τροφή ενώ οι λευκές που δίνουν και τα λευκά αυγά είναι πιο ντελικάτες.

Κι αν αναρωτιέσαι αν το κέλυφος επηρεάζεται από το χρώμα, έχεις ένα μεγάλο όχι από εμάς και σε αυτό. Το κέλυφος έχει να κάνει με την ηλικία της κότας που όσο πιο νέα είναι, τόσο πιο σκληρό κέλυφος έχει το αυγό.

Ποια αυγά να βάψεις; Μιας και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ηλικία της κότας για να επιλέξουμε αυγά νεαρής που θα είναι πιο δύσκολο να σπάσουν το Πάσχα (εκτός κι αν παίρνεις αυγά από τη γιαγιά σου η οποία μπορεί να ξεχωρίσει τις κότες της), προτίμησε τα λευκά. Βάφουν ευκολότερα και με φυσικά υλικά από ζωμό λαχανικών για παράδειγμα ή με σκέτο χρώμα ζαχαροπλαστικής και δεν χρειάζεσαι ισχυρή βαφή.

Στην ουσία, η επιλογή των καφέ αυγών, γίνεται ασυνείδητα έτσι κι αλλιώς από τον άνθρωπο, που τείνει να θεωρεί τα καφέ αυγά πιο φυσικά, πιο κοντά στην φύση δηλαδή.