Κινέζοι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μία πρωτεΐνη που ονομάζεται FBXO38 και επηρεάζει την αντικαρκινική ανοσία του σώματος, παρέχοντας μία πιθανή νέα εικόνα για την ανοσοθεραπεία του καρκίνου.

Οι μελέτες in vitro από μία ομάδα ερευνητών από το ινστιτούτο βιοχημείας και κυτταρικής βιολογίας της Σαγκάης στην Κίνα δείχνουν ότι μία αρκετά χαμηλή ποσότητα FBXO38 οδηγεί στη συσσώρευση περισσότερων PD-1 από ό, τι απαιτεί το σώμα. Το PD-1 είναι ένα μόριο το οποίο βοηθάει να κρατηθούν οι ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού υπό έλεγχο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πριν από πολλά χρόνια ότι τα κύτταρα του όγκου συχνά πολλαπλασιάζονται και αναπτύσσονται, βρίσκοντας τρόπους για την υπερβολική ενεργοποίηση του PD-1, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την ικανότητα του σώματος να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Το κινεζικό ερευνητικό έγγραφο, το οποίο χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του βρετανικού επιστημονικού περιοδικού Nature την Πέμπτη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι ένα φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA, το οποίο ονομάζεται IL-2, που χρησιμοποιείται για την θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και των νεφρών, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του FBXO38 στο μικροπεριβάλλον του όγκου και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της θανάτωσης των καρκινικών κυττάρων.

Ωστόσο, αυτό το φάρμακο δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως για τις προφανείς παρενέργειες του, όπως η αγγειακή διαρροή και η φλεγμονή, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Μία πιθανή προσέγγιση στην κλινική εφαρμογή μπορεί να είναι η βελτιστοποίηση της μορφής του φαρμάκου και της δοσολογίας του στο μέλλον και η διερεύνηση της συνδυασμένης χρήσης του με άλλες θεραπείες«, δήλωσε ο Xu Chenqi, επικεφαλής ερευνητής.