Στοίχημα ο Σεπτέμβρης δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς της ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος – Προσδοκία ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Ο ερχόμενος Σεπτέμβρης αποτελεί στοίχημα για τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, λέει ο Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Νέστορα Νέστορος, εκφράζοντας παράλληλα την προσδοκία ότι «θα έχουμε θετικές εξελίξεις» στο θέμα της ανεύρεσης αγνοουμένων.

«Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η βελτίωση της διαχείρισης των ανασκαφών και του ερευνητικού κομματιού», ανέφερε ο κ. Νέστορος στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα συνεργεία των ανασκαφών ξαναπιάνουν δουλειά στις 27 Αυγούστου.

Η προσδοκία για καλύτερα αποτελέσματα έγκειται, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της ε/κ πλευρά στη ΔΕΑ, στην προσπάθεια για καλύτερο συσχετισμό μεταξύ των αποτελεσμάτων της έρευνας και των ανασκαφών, ώστε να φιλτράρονται οι πληροφορίες που καταλήγουν προς διαχείριση στους αρχαιολόγους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΑ, από την αρχή του έτους έχουν εκταφεί 11 άτομα, ενώ ταυτοποιήθηκαν 32 (17 Ελληνοκύπριοι και 15 Τουρκοκύπριοι). Από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν εκταφεί συνολικά 1.211 άτομα και ταυτοποιήθηκαν 889. Οι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι που ταυτοποιήθηκαν ανέρχονται σε 664 και αγνοούνται ακόμη 846. Επίσης ταυτοποιήθηκαν 225 Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι και συνεχίζουν να αγνοούνται 267.

Αεροφωτογραφίες του 1994 από το κατεχόμενο Δίκωμο αναμένει η ΔΕΑ

Εξάλλου, δεύτερο αίτημα προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ, στη Λευκωσία για να παραχωρηθούν αεροφωτογραφίες από την περιοχή του κατεχόμενου Δικώμου, από το 1994, απηύθυνε η ΔΕΑ, σε μια προσπάθεια συλλογής στοιχείων για να βρεθεί λύση στο σύνθετο θέμα της μετακίνησης των λειψάνων των δολοφονημένων Ασσιωτών στον σκυβαλότοπο από την περιοχή Ορνίθι.

Με στόχο να διαφανεί κατά πόσο μπορεί να γίνει η ανασκαφή, η ΔΕΑ είχε ήδη αποταθεί στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, ζητώντας αεροφωτογραφίες της περιοχής από το 1995. Το πρώτο αίτημα έχει ικανοποιηθεί, ενώ αναμένεται να γίνει το ίδιο και για το δεύτερο αίτημα που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα, με τον Νέστορα Νέστορος να λέει στο ΚΥΠΕ ότι «θεωρούμε ότι μετακινήθηκαν τα λείψανα το 1994».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της ΔΕΑ για το Δίκωμο, ο Εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς υπενθύμισε ότι η ΕΕ είναι θετική στο να εξασφαλιστεί ξεχωριστό κονδύλι για τις μελέτες διαχείρισης μιας μελλοντικής ανασκαφής του χώρου που είχε αναπλαστεί με κονδύλια της Ένωσης, υπό την επίβλεψη Πορτογάλου μελετητή.

«Περιμένουμε να ξεκαθαρίσουν ποιοι θα είναι οι όροι εντολής του Πορτογάλου μελετητή του έργου» και ακολούθως θα τον μετακαλέσουμε και θα τον ενημερώσουμε, είπε ο κ. Νέστορος, σημειώνοντας πως η ΔΕΑ είναι ήδη σε επαφή μαζί του. Ανέφερε τέλος ότι έχουν ήδη ζητηθεί τα σχέδια του χώρου, καθώς και συγκεκριμένες τεχνικές πληροφορίες, οι οποίες ήδη απεστάλησαν από την ΕΕ.