Υλικά

για το φύλλο

  • 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 1½ φλιτζ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • λίγο επιπλέον αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

για τη γέμιση

  • 1-1½ κιλό χόρτα διάφορα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, καυκαλίθρες)
  • 3 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος)
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 3-4 φύλλα φρέσκος δυόσμος
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • ⅔ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κοφτές αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

-Βάζουμε σε μπασίνα το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του. Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το νερό. Βάζουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μέσα στα υγρά με κυκλικές κινήσεις.

-Όταν δεν κολλάει το ζυμάρι πια, βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη και αφράτη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Ακολουθήστε μας σε: 
Facebook - Instagram - Twitter

Όσο έχουμε τη ζύμη να ξεκουράζεται, πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα μυρωδικά και τα ψιλοκόβουμε. Τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια και αλάτι και τα αφήνουμε σε τρυπητό. Ψιλοκόβουμε το -πράσο και τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση μαζί.

-Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και με τον πλάστη, αλευρώνοντας, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο.

-Αν έχουμε τη δυνατότητα και χώρο, αφήνουμε τα φύλλα πάνω σε καθαρό τραπεζομάντιλο να στεγνώσουν ελαφρώς. Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί. Βάζουμε τέσσερα φύλλα από την κάτω πλευρά και τα ραντίζουμε ένα-ένα με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη γέμιση και από πάνω τα 2 φύλλα κι αυτά ραντισμένα με ελαιόλαδο.

-Χαράζουμε τα πάνω φύλλα της πίτας και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Όταν ροδίσει, ελέγχουμε από κάτω την πίτα και αν θέλει κι άλλο ψήσιμο, την ακουμπάμε κάτω-κάτω στο φούρνο για να γίνει τραγανή και από κάτω.

Πηγή: Cooklos.gr