Καταπληκτική σιροπιαστή λεμονόπιτα με καραμελωμένα φύλλα κρούστας! Γρήγορη, ζουμερή και ανάλαφρη με έντονη τη γεύση λεμονιού! Η αγάπη μου για τα εσπεριδοειδή πάει σε άλλα επίπεδα με αυτή την συνταγή! Φτιάχνεται υπέροχα και με πορτοκάλια!

Υλικά:

Για τα φύλλα:

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 150 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελαδινό
  • 200 γρ. ζάχαρη για πασπάλισμα φύλλων

Για το σιρόπι: 

  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • Χυμό από 3 λεμόνια
  • 1 ξύλο κανέλας

Για την κρέμα:

  • 2 λεμόνια
  • 150 γρ. σπορέλαιο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. γάλα
  • Ξύσμα από 3 λεμόνια
  • 3 βανίλιες
  • 4 αυγά
  • ½ φακελάκι baking powder

Εκτέλεση:

Παίρνουμε το ξύσμα από 3 λεμόνια, τα στύβουμε και κρατάμε στην άκρη το χυμό και το ξύσμα τους. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη και την κανέλα να βράσουν. Όταν λιώσει η ζάχαρη και βράσει το σιρόπι για 5-7 λεπτά, το αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό από τα 3 λεμόνια και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βράζουμε 2 λεμόνια σε νερό για μια ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψάκι. Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Στη συνέχεια τα «σουρώνουμε» με τα χέρια και τα τοποθετούμε, το ένα πλάι στο άλλο μέσα στο ταψί. Το βούτυρο και η ζάχαρη που τυχόν περισσέψουν ρίξτε τα από επάνω από τα φύλλα. Ψήνουμε τα φύλλα για 40 λεπτά περίπου μέχρι για να ροδίσουν και να ξεραθούν.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά της κρέμας και τα ανακατεύουμε να γίνουν ένα μείγμα. Κόβουμε στη μέση τα βρασμένα λεμόνια, αφαιρούμε τα κουκούτσια, τα στύβουμε, τα αλέθουμε στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μαζί με όλα τα υλικά της κρέμας. Μέσα σε ένα μπολ τρίβουμε τα φύλλα με τα χέρια μας μέχρι να θρυμματιστούν, τα προσθέτουμε μέσα στο μπολ με την κρέμα και ανακατεύουμε με μαρίζ να πάνε παντού και να απορροφήσουν το μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ, ρίχνουμε μέσα την λεμονόπιτα, την στρώνουμε να πάει παντού και την ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.

Μόλις την βγάλουμε από το φούρνο, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Σερβίρουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια ή γλυκό κουταλιού λεμόνι!

Η Αρετή Παπαδοπούλου είναι Δημοτική υπάλληλος, μητέρα 2 αγοριών και ζει στην Πτολεμαΐδα Εορδαίας.

Η αγάπη και το μεράκι της για την κουζίνα ήταν το κίνητρο να δημιουργήσει την πολύ πετυχημένη στήλη μαγειρικής «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ» στην εφημερίδα ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ, και στο E-PTOLEMEOS.GR. Η κάθε ανάρτηση της σημειώνει πολλές χιλιάδες, ή και δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, τις συχνές πλέον αναφορές στην Αρετή και τις συνταγές της, στα ιστολόγια μεγάλων διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, όπως του Άκη Πετρετζίκη.

Οι συνταγές της Αρετής απευθύνονται κυρίως σε ερασιτέχνες μαγείρους και μαγείρισσες. Δεν υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας στις συνταγές της, οι οποίες είναι δοκιμασμένες και γραμμένες απλοϊκά προκειμένου να γίνονται κατανοητές από όλους.

Για περισσότερα πατήστε εδώ : https://e-ptolemeos.gr/c/editorials-columns/nutrition/mageireyontas-me-tin-areti/

Ακολουθήστε μας στο Facebook