Την ανάγκη απλούστευση της διαδικασίας για την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς τόνισε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF). Αφορμή στάθηκε μια τηλεοπτική εκπομπή του βρετανικού δικτύου BBC, κατά τη διάρκεια της οποίας καταγγέλθηκε πως υπάλληλοι της ΜΚΟ χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες ιερόδουλων στην Αφρική.

Ειδικότερα, βάσει του συγκεκριμένου ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου, 8 γυναίκες πρώην υπάλληλοι των MSF, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, είχαν μια «τοξική» νοοτροπία, που περιελάμβανε «καταφανή και εκτεταμένη» χρήση τοπικών ιερόδουλων από το προσωπικό, με έναν άνδρα να καυχιέται ότι είναι εύκολο να ανταλλάσσονται φάρμακα με σεξ στη Λιβερία.

Οι Γιατροί χωρίς σύνορα απολογήθηκαν για τη συγκεκριμένη ανάρμοστη συμπεριφορά. «Λυπούμαστε για οποιαδήποτε περιστατικά στα οποία άνθρωποι αποτέλεσαν αντικείμενο παρενόχλησης, κακοποίησης ή κακής μεταχείρισης και/ή αισθάνθηκαν ότι δεν έτυχαν της αρμόζουσας συμπεριφοράς», τόνισαν, χαρακτηριστικά, σε δήλωσή τους οι MSF, που απασχολούν 42.000 ανθρώπους.

«Αν και διαθέτουμε μηχανισμούς αναφοράς όπου μπορούν να γίνουν παράπονα, γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι γνωστοί, αξιόπιστοι και ότι χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που τους χρειάζονται».

Σύνηθες φαινόμενο η σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά στις ΜΚΟ

Η βιομηχανία των οργανώσεων αρωγής έχει συγκλονιστεί από πληροφορίες για σεξουαλική κακομεταχείριση μετά την αποκάλυψη τον Φεβρουάριο ότι υπάλληλοι της Oxfam πλήρωναν για σεξ στην Αϊτή στη διάρκεια μιας αποστολής ανακούφισης μετά τον σεισμό του 2010.

Σύμφωνα με έρευνα του Thomson Reuters Foundation περισσότερα από 120 μέλη του προσωπικού περίπου 20 μεγάλων φιλανθρωπικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο απολύθηκαν ή έχασαν τη δουλειά τους πέρυσι λόγω ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Οι MSF ανέφεραν πως 20 άνθρωποι απολύθηκαν το 2017 για σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, και 10 το 2016.

Μία πρώην υπάλληλος της ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης δήλωσε στο BBC πως είδε έναν συνάδελφό της να φέρνει «πολύ νεαρά» κορίτσια που φέρεται να ήταν ιερόδουλες σε καταλύματα διαμονής των MSF στην Κένυα.

«Βλέπαμε συχνά άνδρες που ήταν μεγαλύτεροι, μεσήλικοι να συνοδεύονται από πολύ νεώτερα ντόπια κορίτσια. Όλο αυτό είχε σεξουαλικό χαρακτήρα», δήλωσε στο BBC αυτή η ανώνυμη μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, η οποία πρόσθεσε πως αισθάνθηκε ότι δεν μπορούσε να καταγγείλει τον άνδρα γιατί ήταν υψηλότερα στην ιεραρχία της οργάνωσης.

Το Thomson Reuters Foundation δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αμέσως από ανεξάρτητη πηγή τις κατηγορίες, οι οποίες, σύμφωνα με το BBC, αφορούν διοικητικό προσωπικό και όχι γιατρούς ή νοσοκόμους.

Οι MSF δήλωσαν ότι εξετάζουν τους ισχυρισμούς αλλά δεν μπορούν να τους επιβεβαιώσουν, και πως η έλλειψη λεπτομερειών δυσκολεύει το έργο αυτό.

«Λυπούμαστε βαθιά που σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε το BBC δεν αισθάνθηκαν ότι θα μπορούσαν να το αναφέρουν», είπε.