Υλικά

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κ.σ. γάλα
  • 1 λεμόνι, ξύσμα
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • μία πρέζα αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
  • 1/3 φλ. άχνη ζάχαρη, για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.

Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το γάλα, το ξύσμα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και χτυπάμε δυνατά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το ρίχνουμε στο μείγμα με τα αυγά.

Ανακατεύουμε αρχικά με μία σπάτουλα και στη συνέχεια με τα χέρια μας, ώστε να πάρουμε μία μαλακή ζύμη. Αν είναι πολύ μαλακή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο γάλα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και με κάθε μπαλάκι δημιουργούμε έναν κύλινδρο με διάμετρο 1,5 περίπου εκ.

Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι τον κάθε κύλινδρο σε μικρότερα κομμάτια και με τα χέρια μας τους δίνουμε ένα στρόγγυλο σχήμα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και μόλις  κάψει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα λουκουμαδάκια. Όχι πολλά μαζί, για να μη πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.

Τηγανίζουμε αναποδογυρίζοντάς τα να μαγειρευτούν από παντού.

Περιμένουμε να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα λουκουμαδάκια από το τηγάνι.

Τοποθετούμε τα τηγανισμένα λουκουμαδάκια σε μία πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε το τηγάνισμα με τα υπόλοιπα.

Αφήνουμε τα λουκουμαδάκια στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr