Μία «τρύπα στο νερό» η απάντηση της βασίλισσας Ελισάβετ για τα Γλυπτά Παρθενώνα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η εφημερίδα «Τα Νέα», τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ απέστειλαν επιστολή, εξ ονόματος της βασίλισσας Ελισάβετ, σε μία Αυστραλή, η οποία της ζητούσε να μεσολαβήσει, προκειμένου να επιστραφούν στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η επιστολή με ημερομηνία της 1η Αυγούστου που είχε γράψει η Αυστραλή, Μέρι Ντροστ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μεγαλειοτάτη, ομιλώ εξ ονόματος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, η οποία σας απευθύνει έκκληση να δρομολογήσετε την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Ελλάδα, εκεί όπου ανήκουν».

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, απάντησαν τρεις εβδομάδες αργότερα.

«Αγαπητή κυρία Ντροστ, η Βασίλισσα μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας. Η Αυτής Μεγαλειότης έλαβε προσεκτικά υπόψη τις απόψεις που εκφράζετε σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα», έγραφαν μεταξύ άλλων τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες.

Παράλληλα, η επιστολή επεσήμανε ότι η «βασίλισσα ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών της και παραμένει αυστηρώς ουδέτερη σε πολιτικά ζητήματα», συμπληρώνοντας ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δεν αποτελούν «ζήτημα στο οποίο η Αυτής Μεγαλειότης θα μπορούσε να παρέμβει».

Tο θέμα των Γλυπτών του Παρθενών βρέθηκε στο προσκήνιο, το τελευταίο διάστημα, μετά από την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική εφημερίδα Observer, με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προτείνει στον Μπόρις Τζόνσον να έλθουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, για κάποιο χρονικό διάστημα.

Πρόταση Μητσοτάκη στον Μπόρις Τζόνσον να έρθουν στην Αθήνα το 2021 τα Γλυπτά του Παρθενώνα