Χρόνο με τον χρόνο εντυπωσιαζόμαστε από τις εφευρετικές και ευφάνταστες εγκαταστάσεις τέχνης που ξεπροβάλλουν σε μουσεία, δρόμους και φυσικά τοπία σε όλο τον κόσμο. Από γλυπτά μέχρι αντικείμενα που βρέθηκαν στο στόχαστρο της τέχνης, οι εγκαταστάσεις τέχνης παίζουν με τον χώρο για να αμφισβητήσουν τις παραδοσιακές αντιλήψεις μας για την εμπλοκή της τέχνης. Το 2016 είχε ένα ευρύ φάσμα από όμορφες και συναρπαστικές εγκαταστάσεις τέχνης. Οι φετινές εγκαταστάσεις τέχνης παρουσιάζουν μια σειρά από αισθητικές και μοναδικές αποχρώσεις.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εγκαταστάσεις τέχνης του 2016:

  • JR στο Λούβρο από τον JR

Χρησιμοποιώντας φωτογραφικές εκτυπώσεις, ο Γάλλος καλλιτέχνης του δρόμου, ο JR καμουφλάρισε την εικονική γυάλινη πυραμίδα Ι.Μ. Pei στο διάσημο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Όταν το βλέπεις από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία, η δομή φαίνεται να εξαφανίζεται, αποκαλύπτοντας την πρόσοψη του εντυπωσιακό αρχοντικού που μετατράπηκε σε μουσείο.

  • The Rubicon από τον  Jason deCaires Taylor

Το μουσείο Atlantico είναι ένα υποβρύχιο μουσείο σύγχρονης τέχνης, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του νησιού Lanzarote στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο καλλιτέχνης Jason deCaires Taylor έχει σμιλέψει μια σειρά από υπερρεαλιστικές φιγούρες που εμφανίζονται άσκοπα στον βυθό της θάλασσας.

  • Hollow από την Katie Paterson και Zeller & Moye

Πρόκειται για μια διαδραστική εγκατάσταση της καλλιτέχνιδος Katie Paterson και των αρχιτεκτόνων Zeller & Moye. Η εγκατάσταση περιέχει ξύλο από 10.000 είδη δέντρων που εκτείνονται σε εκατομμύρια χρόνια. Το ξύλο είναι κομμένο σε σανίδες και δημιουργεί μια συλλογή από σταλακτίτες, που μοιάζει με ξύλο που κρέμεται από το ταβάνι, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

  • Πλωτές προβλήτες από τον Christo

Ο Christo είναι γνωστός για την πρωτοποριακή τέχνη του στο έδαφος. Για το τελευταίο του έργο με τον τίτλο “Πλωτές Προβλήτες”, ο Christo δημιούργησε μια σειρά από φωτεινά κίτρινα μονοπάτια, που προσκαλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης Sulzano στην Ιταλία να πάνε στα γειτονικά νησιά με τα πόδια. “Τα βουνά γύρω από την λίμνη προσφέρουν μια πανοραμική όψη των πλωτών προβλητών, εκθέτοντας απαρατήρητες γωνιές και και εναλλακτικές προοπτικές. Το νερό, ο αέρας, ο ήλιος, όλα είναι μέρος του έργου”, εξηγεί ο ίδιος.

  • Λαβύρινθος του Motoi Yamamoto

Μόνο με επιτραπέζιο αλάτι και σταθερό χέρι, ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Motoi Yamamoto έχει μετατρέψει το πάτωμα ενός μεσαιωνικού κάστρου στον νότο της Γαλλίας σε έναν εντυπωσιακό σπειροειδή λαβύρινθο.

  • Ασφαλές πέρασμα από τον Ai Wei Wei

Γνωστός για την ακτιβιστική τέχνη του, ο Ai Wei Wei κάνει κοινωνικές δηλώσεις. Για το Ασφαλές πέρασμα, ο κορυφαίος σύγχρονος καλλιτέχνης κάλυψε τους πυλώνες του Konzerthaus στο Βερολίνο με 14.000 φωτεινά πορτοκαλί σωσίβια. Τα σωσίβια συνοδεύονταν από μια σωσίβια λέμβο με το χάσταγκ ασφαλέςπέρασμα. Η εγκατάσταση εφιστά την προσοχή στα δεινά των προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη.

  • Πλέγμα 35 από τον Gabriel Dawe

Αποτελείται από πολύχρωμες κλωστές που σκόπιμα περιβάλλονται από παλιά αριστουργήματα. Ο Μεξικανός καλλιτέχνης Gabriel Dawe προσθέτει μια σύγχρονη πινελιά στο Μουσείο της Μεγάλης Γκαλερί Τέχνης στο Τολέδο.

  • Ο Θόλος από την Rebecca Louise Law

Η καλλιτέχνης και λάτρης της κηπουρικής Rebecca Louise Law θέλησε να συνδυάσει τα δυο πάθη της στο έργο της “Ο θόλος.” Πρόκειται για μια φωτεινή και όμορφη εγκατάσταση που αποτελείται από 150.000 ιθαγενή λουλούδια της Αυστραλίας. Με σύρματα χαλκού και μια μεγάλη ποικιλία από άνθη, η Law διακόσμησε τον φεγγίτη του εμπορικού κέντρου Eastland της Μελβούρνης.

  • Tili Wiru Tjuta Nyakutjaku από τον Bruce Munro

Ενώ ο Βρετανός καλλιτέχνης Bruce Munro έχει δημιουργήσει διάφορες εκδόσεις του Πεδίου του Φωτός, μιας μεγάλης κλίμακας φωτεινού έργου, δεν ήταν μέχρι το 2016 που δημιούργησε την φωτεινή εγκατάσταση Uluru, ένας μονόλιθος από ψαμμίτη στην Αυστραλία . Με τίτλο Tili Wiru Tjuta Nyakutjaku (κοιτάζοντας πολλά όμορφα φώτα, στην τοπική γλώσσα Pitjantjatjara των Αβορίγινων της περιοχής), η εκθαμβωτική οθόνη θα παρουσιάζεται μέχρι το 2017.

Πηγή