Σχεδόν 350 στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως Αμερικανοί και Γάλλοι, σταθμεύουν σήμερα στη Μανμπίτζ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Ο συνασπισμός έστειλε ενισχύσεις, κυρίως αυτών των δύο εθνικοτήτων, ανέπτυξε βαρύ πυροβολικό και στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, αλλά και στρατιωτικούς αξιωματούχους στο πεδίο. «Οι δυνάμεις του συνασπισμού πραγματοποιούν καθημερινά περιπολίες και τον τελευταίο καιρό τις έχουν αυξήσει», λέει ο Χαλίλ Μουστάφα, διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της συμμαχίας Κούρδων και Αράβων μαχητών στην οποία κυριαρχεί η YPG.
«Οι δυνάμεις που είναι παρούσες στη Μανμπίτζ ενισχύθηκαν», επιβεβαιώνει. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μανμπίτζ είδε δυνάμεις του συνασπισμού να περιπολούν μέσα στην ίδια την πόλη και στα περίχωρά της. Έχοντας τελειώσει την αποστολή της, μια αυτοκινητοπομπή βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων που φέρουν την αμερικανική σημαία εισέρχεται σε μια βάση στις παρυφές της πόλης.
Ένα ελικόπτερο υψώνεται στον ουρανό για να πετάξει πάνω από τον τομέα. Στο πεδίο επικρατεί αναβρασμός που έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα φύγουν «πολύ γρήγορα» από τη Συρία. Για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη τουρκική επίθεση, οι κουρδο-αραβικές δυνάμεις έχουν επίσης ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας.
Χαρακώματα έχουν ανοιχτεί στην είσοδο της Μανμπίτζ, διαπίστωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. «Γίνονται πολλές αψιμαχίες μετά το τέλος της επιχείρησης» στην Αφρίν ανάμεσα στους φιλοτούρκους αντάρτες και τις κουρδικές δυνάμεις, παραδέχεται ο διοικητής Χαλίλ Μουστάφα.
Στην είσοδο της πόλης, οι τοπικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν υψώσει οδοφράγματα για να ελέγχουν την ταυτότητα των ταξιδιωτών. «Παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τις τουρκικές απειλές», διαβεβαιώνει από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Αμπού Αντέλ, ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίτζ, μιας παράταξης που συνδέεται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.
«Κατάσταση συναγερμού»
Ο Μοχάμεντ Αμπού Αντέλ επιβεβαιώνει κι αυτός πως «ο διεθνής συνασπισμός ενίσχυσε τις δυνάμεις του στη Μανμπίτζ, στο μέτωπο», και τις προμήθευσε με «βαρύ πυροβολικό». «Γίνονται τακτικά περιπολίες», διαβεβαιώνει. Δύο μέλη του συνασπισμού, ένας Αμερικανός και ένας Βρετανός, σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στη Μανμπίτζ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και επίσημες πηγές. Οι υπεύθυνοι για την επίθεση δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
«Η τρομοκρατία είναι ακόμη παρούσα», προειδοποιεί ο Αμπντέλ Καρίμ Όμαρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχους αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις στην ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση. Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να πραγματοποιεί φονικές επιθέσεις στη Συρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν «πρόωρο να μιλήσει κανείς για οποιαδήποτε αμερικανική αποχώρηση από τον τομέα».
Η Γαλλία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν αποκλείει «να αναπροσαρμόσει την επέμβασή της στη Συρία (…) για να επιτύχει τους στόχους της, αποκλειστικά μέσα στο πλαίσιο του (διεθνούς) συνασπισμού». Όμως το Παρίσι δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας, υπογραμμίσθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, την επομένη δηλώσεων Κούρδων αξιωματούχων που υποστήριζαν πως η Γαλλία θα στείλει «νέα στρατεύματα» στη Μανμπίτζ. Στη γραμμή του μετώπου, η πρόσοψη ενός εγκαταλειμμένου σπιτιού που υποδέχεται μαχητές του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίτζ φέρει σημάδια από σφαίρες. «Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Τη νύκτα γίνονται πάντα αψιμαχίες. Εκτοξεύουν οβίδες και βομβαρδίζουν τις θέσεις μας με πυροβολικό», λέει ο Κούρδος μαχητής Σιγιάρ Κομπανέ.