Υλικά

  • 1 κιλό δαμάσκηνα φρέσκα, καθαρισμένα, χωρίς το κουκούτσι
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 βανίλια, σκόνη
  • 1 λεμόνι, χυμό

Εκτέλεση

Κόβουμε τα δαμάσκηνα στα τέσσερα.

Σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε τα δαμάσκηνα, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη με κλειστό το καπάκι για 2 ώρες, ώστε να βγάλουν τα φρούτα τα υγρά τους και να αρχίσει να υγραίνει η ζάχαρη.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει την πρώτη βράση, αρχίζουμε να βγάζουμε με ένα κουτάλι τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.

Ρίχνουμε το ξύλο κανέλας και τη βανίλια.

Βράζουμε τη μαρμελάδα για 15- 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και περιμένουμε να κρυώσει καλά.

Επιστρέφουμε στη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε λίγο τη μαρμελάδα, αλλά όχι εντελώς. Θέλουμε να έχει μέσα λίγα κομμάτια του φρούτου.

Βράζουμε για μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει καλά η μαρμελάδα.

Λίγο πριν να κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει άλλες δύο βράσεις και κατεβάζουμε.

Αφήνουμε στην άκρη για μερικά λεπτά και στη συνέχεια γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr