Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του διευθυντή Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μάρτσελ Φράτσερ, για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια, ενώ για τη συγκεκριμένη κατάσταση επέρριψε ευθύνες και στην ελληνική κυβέρνηση.

«Ο γόρδιος δεσμός στην Ελλάδα δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα. Πρόκειται για μια διαδικασία ούτε δύο, ούτε πέντε, αλλά τουλάχιστον δέκα ακόμη ετών” είπε ο στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στη Deutsche Welle και πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η τρόικα, ούτε το ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η κυβέρνηση και οι κρατικοί θεσμοί οι οποίοι δεν υπηρετούν τους πολίτες τους. Και σε τελική ανάλυση – αυτός είναι ο λόγος που αποτυγχάνουν.»

Παράλληλα, ο κ. Φράτσερ, τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων παρά το γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα έχουν οικονομικό κόστος για τους κοινωνικά αδύναμους.

«Μια έξοδος από το ευρώ δεν θα έλυνε κανένα από τα προβλήματά της χώρας» είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας:«ούτε η οικονομία της θα γινόταν πιο ανταγωνιστική, ούτε οι κρατικοί θεσμοί αποτελεσματικότεροι. Αντιθέτως, η χώρα θα βυθιζόταν σε μια βαθιά κρίση που θα ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που έζησε τα τελευταία χρόνια.»

Ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών ανέφερε επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Όταν δύο αδέρφια τσακώνονται τότε έχουν ανάγκη από κάποιον διαιτητή – γιατί δύσκολα μπορούν να επιβάλουν ο ένας στον άλλον πειθαρχία».

«Το Ταμείο έχει δίκιο, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με την προϋπόθεση ότι πριν από τη συζήτηση αυτού του θέματος η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα. Το βρίσκω σωστό. Δεν μπορεί να ζητά χρήματα και να αρνείται μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για έναν συμψηφισμό. Είμαι πεπεισμένος ότι η διαγραφή χρέους, η οποία θα ονομαστεί αναδιάρθρωση, είναι θέμα χρόνου», κατέληξε ο Φράτσερ.

Πηγή