Τη θέση ότι η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών μειώνει το κόστος εργασίας και επιβαρύνει τις τιμές των υπηρεσιών, υποστηρίζει νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία βασίζεται σε έρευνα που διενεργήθηκε σε 74 μεγάλες επιχειρήσεις της ευρωζώνης.

Η ψηφιοποίηση αντικαθιστά επίσης θέσεις εργασίας χαμηλής και μεσαίας ειδίκευσης, αλλά όχι θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, καθιστώντας τη διατήρηση των εξειδικευμένων εργαζομένων ζήτημα, πρωταρχικής σημασίας, αναφέρει η μελέτη της ΕΚΤ.

Η μελέτη δημοσιοποιείται την ώρα που οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής συζητούν για το εάν οι ταχείες τεχνολογικές αλλαγές μπορεί έπονται της απροσδόκητα ασθενικής αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού που αποτελεί έναν σημαντικό «πονοκέφαλο» για την ΕΚΤ, καθώς οι πολιτικές στήριξης της οικονομίας δεν έχουν ακόμη οδηγήσει στην άνοδο των τιμών καταναλωτή.

Αν και η απασχόληση στην ευρωζώνη έχει φθάσει σε υψηλά επίπεδα εδώ και αρκετό καιρό, η άνοδος των μισθών έχει μόλις αρχίσει και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υστερεί, προκαλώντας ανησυχίες ότι η παραδοσιακή σχέση μεταξύ απασχόλησης και πληθωρισμού μπορεί να έχει καταρρεύσει.

Εάν αποδειχθεί αυτό αληθινό, θα έθετε υπό αμφισβήτηση τον τρόπο λειτουργίας των κεντρικών τραπεζών, καθώς τα παραδοσιακά εργαλεία νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όσο στο παρελθόν.

Να σημειωθεί ότι στην έρευνα δεν συμμετείχαν τράπεζες και εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες εξαιρέθηκαν..

Σχόλια

σχόλια