Το ταμπόν δίνει στη γυναίκα μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων τις δύσκολες μέρες της περιόδου της, πρέπει όμως να χρησιμοποιείται σωστά και να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής για να αποφύγει δυσάρεστα συμπτώματα και ενοχλήσεις.

Ποιες είναι οι βασικές συμβουλές των γυναικολόγων για τη σωστή χρήση του ταμπόν και ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές αν χρησιμοποιηθεί για πολλές ώρες;

Αρχικά, να σημειωθεί πως το ταμπόν πρέπει να αφαιρείται μετά από 4-6 ώρες χρήσης, σύμφωνα και με τις σχετικό φύλλο οδηγιών του κατασκευαστή.

Έχει τύχει σε αρκετές γυναίκες είτε να ξεχάσουν το ταμπόν για πολύ περισσότερες ώρες –μέχρι και αρκετές μέρες!– είτε αυτό να σφηνώσει στον τράχηλο και να μην μπορεί να αφαιρεθεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει πιθανότητα κολπίτιδας, δηλαδή φλεγμονής του κόλπου, κυρίως λόγω των βακτηρίων που αναπτύσσονται στα γυναικεία γεννητικά όργανα.

Μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή από τη μακρά χρήση του ταμπόν είναι το λεγόμενο σύνδρομο τοξικού σοκ. Το τοξικό σοκ οφείλεται στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου και πρέπει να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα, καθώς μπορεί να αποδειχτεί μέχρι και θανατηφόρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η πιθανότητα εκδήλωσης τοξικού σοκ είναι 1 στις 100.000 όταν γίνεται σωστή χρήση του ταμπόν.

Σε περίπτωση… απώλειας του ταμπόν, το κυριότερο σύμπτωμα που εκδηλώνεται είναι ηέκκριση δύσοσμων υγρών με ροζ, πρασινωπό, κιτρινωπό ή καφετί χρώμα. Σε περίπτωση τοξικού σοκ εκδηλώνεται επίσης δερματικό εξάνθημαπυρετός ή πόνος.