Αν μη τι άλλο, τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την υπόθεση της Μυρσίνης Λοϊζου, το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε τα βλέμματα. Σημειωτέον, οι ανακοινώσεις όσον αφορά τα υπόλοιπα 27 πρόσωπα της ευρωλίστας του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται πως μετατίθενται για τις 6 Απριλίου.

Επίσης για τον Απρίλιο, βεβαίως, είναι προγραμματισμένες και οι ανακοινώσεις των τελευταίων 8 ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ. Αυτές οι ανακοινώσεις θα είναι, κατά βάση, γένους…θηλυκού, καθώς η ΝΔ πρέπει να έχει ακόμα υποψήφιες 6 γυναίκες, προκειμένου να «πιάσει» την απαιτούμενη ποσόστωση του 40%. Και αυτό, γιατί, μέχρι στιγμής, επί συνόλου 34ονομάτων που έχουν ανακοινωθεί, τα 11 είναι γυναικών, ενώ για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, θα πρέπει αυτές να είναι minimum17 επί συνόλου 42 υποψηφίων. Παράλληλα, σε αυτά τα 8 ονόματα, δε, είναι σαφές πλέον ότι θα περιλαμβάνεται ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Γιώργος Αυτιάς.

Ως προς τα άλλα πρόσωπα, λοιπόν, μια μίνι-έκπληξη που είναι πολύ κοντά είναι μια νέα υποψηφιότητα της νυν ευρωβουλευτού, Μαρίας Σπυράκη, προκειμένου να «δυναμώσει» το ευρωψηφοδέλτιο. Η κ. Σπυράκη που πήρε πρόσφατα το βραβείο του καλύτερου ευρωβουλευτή στην κατηγορία «Βιομηχανία, Έρευνα και Καινοτομία», ενώ θεωρείται πως έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα στις Βρυξέλλες, όντας εξαιρετικά δραστήρια. Βεβαίως, η κ. Σπυράκη έχει δηλώσει το ενδιαφέρον της και για την Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά, εφόσον οι εθνικές εκλογές έπονται των ευρωεκλογών, τότε το ένα δεν αναιρεί υποχρεωτικά το άλλο.

Ένα ακόμα γυναικείο όνομα που φέρεται κλειδωμένο είναι αυτό της δημοσιογράφου της ΕΡΤ,Βίκυς Φλέσσα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν εκκρεμότητες. Για παράδειγμα, έχει γίνει κρούση στην ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, η οποία, όμως, δεν έχει απαντήσει ακόμα και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα είναι υποψήφια. Ακόμα, έχει ακουστεί έντονα το όνομα της αναπληρώτριας εκπροσώπου της ΝΔ, Σοφίας Ζαχαράκη, για την οποία, όμως, δεν έχει παρθεί ακόμα οριστική απόφαση από την ηγεσία του κόμματος, παρά το δεδομένο ενδιαφέρον της κ. Ζαχαράκη για τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και τη συχνή της παρουσία σε events ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (σ.σ. εσχάτως, ήταν σε μεγάλη διοργάνωση του κέντρου Βίλφριντ Μάρτενς, του think tank του ΕΛΚ, στην Κύπρο). Τέλος, έχουν ακουστεί και τα ονόματα της καθηγήτριας Ιατρικής, Λυδίας Ιωαννίδου-Μουζάκα, της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννας Μαστοράκου και της δημοσιογράφου Έμης Λιβανίου.

Κατά τα άλλα, εφόσον ο κ. Αυτιάς είναι υποψήφιος, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να είναι ανθυποψήφιός του ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος επίσης προέρχεται από τον ΣΚΑΪ και το όνομα του οποίου έχει ακουστεί έντονα. Για το ευρωψηφοδέλτιο θεωρείτο κλειδωμένος και ο γνωστός οικονομολόγος-φοροτεχνικός Δημήτρης Τσαγκάρης, ο οποίος δεν έχει ανακοινωθεί ως τώρα, ενώ εσχάτως ακούγεται έντονα και το όνομα του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Αμυρά, ο οποίος είχε κατέβει με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και το 2014. Η αύξηση της ποσόστωσης από το 30% στο 40%, πάντως, προκάλεσε μια αναπροσαρμογή στους γαλάζιους σχεδιασμούς.