Μουσακάς με πατάτες ψητές. Χωρίς μελιτζάνες, μόνο με πατάτες, ψημένες στον φούρνο όχι στο τηγάνι.

Υλικά

  • Πατάτες χοντροκομμένες φέτες όσες χωράνε σε ένα ταψί 28 εκ.
  • λάδι, αλάτι, πάπρικα γλυκιά

Για τον κιμά

  • 750γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι μεγαλούτσικο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλάκια πελτέ ντομάτας
  • 1/2 κουτί χυμό ντομάτας η 2 αλεσμένες μεγάλες ντομάτες
  • αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο, μοσχοκάρυδο
  • ελαιόλαδο, νερό
  • 1 κύβο βοδινό

Για την μπεσαμέλ

  • 1 και 1/2 λίτρο γάλα
  • 100 γρ μαργαρίνη (2 κουταλιές γεμάτες) ή ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 4 κουταλιές πολύ γεμάτες αλεύρι
  • 150γρ τριμμένο κίτρινο τυρί

Μέθοδος Βήμα – Βήμα

Βήμα 1

Ψήνουμε τις πατάτες κομμένες χοντρές φέτες με λίγο λάδι, αλάτι, πάπρικα στον φούρνο. 220 βαθμούς σε αντιστάσεις για 25 λεπτά. Στην κάτω σχάρα.

Βήμα 2

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, μόλις ροδίσει λίγο βάζουμε και τον κιμά και τον πατάμε καλά με ένα κουτάλι ανακατεύοντας στην κατσαρόλα μέχρι να ψηθεί, να ασπρίσει δηλαδή. Προσθέτουμε την ντομάτα , τον πελτέ, αλάτι, κύβο, πιπέρια και λίγο μοσχοκάρυδο και 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει για 25 λεπτά. Τον αδειάζουμε όλο πάνω από τις ψημένες πατάτες.

Βήμα 3

Για την μπεσαμέλ (τεμπέλικη), βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί, προσθέτουμε την μαργαρίνη ή το λάδι, το αλεύρι, λίγο αλάτι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να βράσει. Αποσύρουμε από την φωτιά, σπάμε μέσα τα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα να ενσωματωθούν με την κρέμα. Την αδειάζουμε όλη πάνω από τον κιμά.

Βήμα 4

Πασπαλίζουμε με κίτρινο τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά.

Βήμα 5

Καλή απόλαυση!

Πηγή: cook-bake.gr

Είμαι η Ειρήνη Πατυλούδη (Irini Patiloudi) και ζω στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Μετά την πετυχημένη Ομάδα μαγειρικής, Συνταγές… εύκολες, γρήγορες και νόστιμες… και την σελίδα μου στο facebook, Η Κουζίνα της Ειρήνης, σκέφτηκα να δημιουργήσω έναν ιστότοπο, το cook-bake.gr, να μπορούν όλοι να βλέπουν τις συνταγές μας, τις συμβουλές μας, τα νέα μας και να βρισκόμαστε και εδώ. Διαβάστε περισσότερα για εμένα εδώ...