Μπακαλιάρος με σκορδαλιά, τηγανητός με κουρκούτι μπύρας. Σκορδαλιά πατάτας και σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια…

Νοστιμότατο πιάτο της 25ης Μαρτίου και όχι μόνο!

Πώς θα ξαλμυρίσετε τον μπακαλιάρο θα δείτε εδώ…

Υλικά

  • Μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος σε κομμάτια
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνι

Κουρκούτι για 10 κομμάτια

  • 1 μεγάλο κουτάκι μπύρας
  • 1.5 με 2 ποτήρια αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 αυγό (προαιρετικά)

Σκορδαλιά πατάτας

  • 1 κιλό πατάτες σε κύβους
  • 1 με 2 ποτήρια νερό
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη ή 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κύβους λαχανικών
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ανάλογα τα γούστα μας λιγότερες ή περισσότερες

Σκορδαλιά ψωμιού

  • 6 φέτες χοντρές λευκό μπαγιάτικο ψωμί ή και περισσότερο ανάλογα την ποσότητα που θέλουμε να κάνουμε
  • 2 χούφτες καρύδια αλεσμένα ή αμύγδαλα
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο ή και λίγο παραπάνω
  • ξύδι 1 με 2 κουταλιές σούπας
  • 4 με 6 σκελίδες ή όσο θέλουμε , πολτοποιημένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • νερό αν χρειαστεί

Μέθοδος Βήμα – Βήμα

Βήμα 1

Σκουπίζουμε πολύ καλά τα κομμάτια μπακαλιάρου με χαρτί κουζίνας. Χτυπάμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι μας για να γίνει ένας πηχτός χυλός που βουτάμε μέσα τα κομμάτια μπακαλιάρου αφού έχει κάψει το λάδι στο τηγάνι μας.

Βήμα 2

Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά στην αρχή και μετά χαμηλώνουμε ελαφρά.

Βήμα 3

Γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά αφού έχει τηγανιστεί πολύ καλά από την μία για να μην ξεκολλήσει το κουρκούτι. Δεν γεμίζουμε πολύ το τηγάνι. Βγάζουμε και αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας.

Βήμα 4

Για την σκορδαλιά πατάτας βράζουμε καλά 15 με 20 λεπτά όλα τα υλικά. Προσέχουμε το νερό να μην είναι πολύ αλλά και να μην τελειώσει στο βράσιμο. Θέλει να έχει λίγο ή να προσθέσουμε μετά λίγο ακόμα. Πολτοποιούμε να γίνει ένας ωραίος πουρές.

Βήμα 5

Για την σκορδαλιά ψωμιού, μουλιάζουμε σε νερό καλά το ψωμί και το στύβουμε με τα χέρια να φύγει όλο το νερό. πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι, προσθέτουμε τα καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα όσο χοντρά ή ψιλά τα θέλετε. Αλάτι, πιπέρι, λάδι, σκόρδο όσο θέλουμε και ξίδι. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό αν γίνει σφιχτή η σκορδαλιά και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Καλή απόλαυση!

Είμαι η Ειρήνη Πατυλούδη (Irini Patiloudi) και ζω στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Μετά την πετυχημένη Ομάδα μαγειρικής, Συνταγές… εύκολες, γρήγορες και νόστιμες… και την σελίδα μου στο facebook, Η Κουζίνα της Ειρήνης, σκέφτηκα να δημιουργήσω έναν ιστότοπο, το cook-bake.gr, να μπορούν όλοι να βλέπουν τις συνταγές μας, τις συμβουλές μας, τα νέα μας και να βρισκόμαστε και εδώ. Διαβάστε περισσότερα για εμένα εδώ...