Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο μπακλαβά
  • 1 φλιτζ. βούτυρο
  • ½ φλιτζ. ηλιέλαιο

Για το σιρόπι

  • 300 γραμμ. ζάχαρη
  • 500 ml χυμό πορτοκαλιού

Για τη γέμιση

  • 2½ φλιτζ. φυστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
  • 1 κουβερτούρα σε κομματάκια

Για την επικάλυψη

  • 60 γραμμ. κουβερτούρα
  • 15 γραμμ. βούτυρο

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο και το ηλιέλαιο και τα ανακατεύετε. Με ένα πινέλο βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο ταψί. Στρώνετε τα μισά φύλλα καλά βουτυρωμένα μεταξύ τους και πασπαλίζετε με τα φυστίκια και την κουβερτούρα. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα καλά βουτυρωμένα μεταξύ τους.

Με ένα μαχαίρι μυτερό και φαρδύ, χωρίς δόντια, κόβετε τον μπακλαβά σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Περιχύνετε με το υπόλοιπο μίγμα βουτύρου.

Ραντίζετε την επιφάνεια του μπακλαβά με λίγο κρύο νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά. Αποσύρετε τον μπακλαβά από το φούρνο και αδειάζετε την περίσσια ποσότητα βουτύρου από το ταψί. Τοποθετείτε πάλι στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε το σιρόπι. Βράζετε όλα τα υλικά μαζί.

Αποσύρετε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον περιχύνετε όπως είναι ζεστός με το ζεστό σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά και μετά γαρνίρετε με τη σοκολάτα.

Πέτρος Συρίγος