Μπλόκο από τους Δανειστές σε νέα αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Αδιαπραγμάτευτη για τους Ευρωπαίους η πιστή εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων μέτρων για τη μείωση των συντάξεων και των αφορολογήτων ορίων-Διαβεβαιώνουν ότι θα παρακολουθούν στενά την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων ώστε όλα να έχουν τακτοποιηθεί έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Την πιστή εφαρμογή όλων όσων έχουν συμφωνηθεί με τις τελευταίες «επικαιροποιήσεις» του Μνημονίου ΙΙΙ απαιτούν από την ελληνική πλευρά οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, προειδοποιώντας ότι θα παρακολουθούν στενά την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων και θα παρεμβαίνουν για να επιβάλλουν «διορθώσεις» όπου διαπιστώνουν υστερήσεις και ασυνέπειες.

Βάσει των όσων επεσήμανε κοινοτικός αξιωματούχος, οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί ζητούν την επιτάχυνση της διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα και τη διατήρηση των ρυθμών πραγματοποίησής τους σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου οι κακοπληρωτές να εξαναγκαστούν να καταβάλουν τις οφειλές τους. Επιπρόσθετα, έχουν δεσμεύσει την ελληνική κυβέρνηση να επεκτείνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στις περιπτώσεις οφειλών προς το Δημόσιο. Θεωρούν, εξάλλου, αδιαπραγμάτευτα τα μέτρα για τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019 και τη μείωση στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος από το 2020, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μη εφαρμογής τους ακόμη κι αν οι προϋπολογισμοί του 2018 και του 2019 εκτελεστούν με πλεονάσματα σημαντικά μεγαλύτερα του 3,5% του ΑΕΠ. Αντιθέτως, μάλιστα, δεν αποκλείουν τη μείωση των αφορολογήτων από το 2019, αν κατά την τέταρτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου ΙΙΙ, περί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, κριθεί ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 δεν πρόκειται να εκτελεστεί επιτυχώς.

Επιπλέον, βάσει των όσων ξεκαθάρισε η ίδια κοινοτική πηγή, οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί δεν αποδέχονται καμία άλλη αναστολή στην κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι η διατήρηση ΦΠΑ δύο ταχυτήτων δημιουργεί γραφειοκρατία! Προτίθενται δε να συναινέσουν σε άλλους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης των νησιών που πλήττονται από το προσφυγικό.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ήδη συζητείται σχέδιο επιτάχυνσης των επενδυτικών έργων μέσω των διαρθρωτικών Ταμείων, ενώ ήδη και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για προωθούμενη αύξηση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τα νησιά.

Γιατί ενέκριναν το «μέρισμα»

Η ίδια ευρωπαϊκή πηγή εξήγησε το σκεπτικό των δανειστών κατά την έγκριση των κυβερνητικών εξαγγελιών για το κοινωνικό μέρισμα αλλά και τη μεταστροφή σε σχέση με τις αρχικές διαρροές για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Κατά την άποψη των δανειστών, η διανομή στην οποία προχωρά η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζεται ως «καινούργιο χρήμα» αλλά ως κεφάλαια τα οποία προέκυψαν είτε από υποχρηματοδότηση κοινωνικών δαπανών, είτε από δικαστικές αποφάσεις, είτε από ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, τα 720 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε πως «δεν τα βλέπουμε ως καινούργια λεφτά αλλά ως μέρος της υποχρηματοδότησης κοινωνικών δαπανών το 2017, όπου μεταξύ άλλων προβλεπόταν ότι θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΚΕΑ 700.000 δικαιούχοι αλλά χρηματοδοτήθηκαν 500.000».

Τα 320 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους αφορούν επί της ουσίας συμμόρφωση προς δικαστικές αποφάσεις για παράνομες κρατήσεις εισφορών υγείας, ενώ τα 360 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ αντιμετωπίζονται ως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς την επιχείρηση. Μάλιστα για τη ΔEΗ το συνολικό ποσό δεν αποκλείεται τελικά να αυξηθεί από τα 360 εκατ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ.

Η πορεία υλοποίησης του Μνημονίου

Σύμφωνα με την αρμόδια κοινοτική πηγή, μέχρι σήμερα, μόνο το 1/3 των 110 προαπαιτούμενων δράσεων του Μνημονίου ΙΙΙ έχει υλοποιηθεί, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι βρίσκεται σε ώριμο στάδιο. Περίπου το 1/3 των μέτρων της τρίτης αξιολόγησης απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και το ορόσημο βάσει του οποίου δουλεύουν όλες οι πλευρές είναι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Δύσκολη υπόθεση θα είναι και η τέταρτη αξιολόγηση, εντός της οποίας οι δανειστές περιμένουν υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων με σηματωρό τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για 2,7 δισ. ευρώ εσόδων αλλά και 82 «βασικών παραδοτέων», τα οποία θα περιλαμβάνονται στην επικαιροποίηση του Μνημονίου για την τέταρτη αξιολόγηση.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com