Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο για την αναγέννηση των οστών και άλλων ανθρώπινων ιστών. Η τεχνική έχει κάποιες πολλά υποσχόμενες εφαρμογές στη θεραπεία των εκφυλιστικών νόσων των οστών.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Ένας νέος τρόπος αναγέννησης του ανθρώπινου ιστού έχει ανακαλυφθεί από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Η μέθοδος αξιοποιεί τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος , στοχεύοντας στην κυτταρική αναγέννηση με την χρήση σωματιδίων που ονομάζονται εξωκυτταρικά κυστίδια, ενθαρρύνοντάς την ανάπλαση. Η έρευνα της ομάδας βρίσκεται στο περιοδικό Scientific Reports.

Η νέα διαδικασία ξεκινά με τη διέγερση των κυττάρων ώστε να παράγουν φυσικά σωματίδια νανοκλίμακας που ονομάζονται κυστίδια. Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές σε ένα βίντεο του Πανεπιστήμιου, ο Δρ. Owen Davies,  συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και στο Πανεπιστήμιο Loughborough, δήλωσε πως αυτό που θέλουν είναι να συλλάβουν αυτά τα κυστίδια, να τα καθαρίσουν και τότε να τα εκμεταλλευτούν ως αναγεννητικό εργαλείο. «Η μέθοδος ανοίγει νέους δρόμους για την αναγέννηση των οστών, των δοντιών και του χόνδρου.

Ένα άρθρο του EurekAlert εξηγεί ότι οι τρέχουσες μέθοδοι αναγέννησης έχουν συγκεκριμένους περιορισμούς, οι οποίοι με αυτή τη νέα τεχνολογία θα επιτρέψει την αρση τους. Τα μοσχεύματα που λαμβάνονται από ασθενείς είναι περισσότερο ευπαθή και συχνά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των περιστάσεων, οι μεταμοσχεύσεις οστικών ιστών από δότες διατρέχουν τον κίνδυνο να απορριφθούν από τον λήπτη και οι άλλες μέθοδοι έχουν σοβαρές παρενέργειες και απαγορευτικό κόστος.

Η μέθοδος των εξωκυττάριων κυστιδίων επιτρέπει στους ερευνητές να αναγεννούν τον ανθρώπινο ιστό χωρίς έξωθεν προβλήματα, όπως οι ηθικές ανησυχίες που ενυπάρχουν σε λύσεις όπως οι θεραπείες βλαστικών κυττάρων.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ

Τεχνολογία όπως αυτή θα μπορούσε τελικά να είναι φέρει τη σωτηρία για άτομα με εκφυλιστικές ασθένειες των οστών όπως η οστεοαρθρίτιδα. Ακόμα, η μέθοδος είναι στα σπάργανα. Θα πάρει πολύ καιρό πριν οι ερευνητές να είναι σε θέση να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους στον άνθρωπο και στη συνέχεια να χορηγηθούν ευρέως.

Όπως εξηγεί η ερευνήτρια Sophie Cox από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών, «Αν και δεν μπορούμε ποτέ να μιμηθούμε πλήρως την πολυπλοκότητα των κυστιδίων που παράγονται από την φύση, αυτή η εργασία περιγράφει μια νέα οδό αξιοποίησης φυσικών αναπτυξιακών διεργασιών για τη διευκόλυνση της αποκατάστασης σκληρών ιστών «.

Οι εξελίξεις που επιτρέπουν στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να εργαστούν στη νανοκλίμακα, δημιούργησαν ένα νέο εύρος δυνατοτήτων για τη θεραπεία των καθιερωμένων ζητημάτων με νέους και καινοτόμους τρόπους. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τρόπους για να επισκευάσουν τα αιμοφόρα αγγεία χρησιμοποιώντας «νανο-βελόνες», καθιστώντας την επεξεργασία των γονιδίων ευκολότερη με την προσθήκη νανοσωλήνων άνθρακα και επιτρέποντας την προηγούμενη ανίχνευση του καρκίνου με τα nanobiotech chips.

Η αναγεννητική ιατρική θα μας οδηγήσει σε στη νέα εποχή της ιατρικής. Ασθένειες που ήταν δύσκολο να καταπολεμηθούν στο παρελθόν, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), μπορεί τελικά να έχουν θεραπείες έτσι ώστε οι ασθενείς  να δουν το σώμα τους πραγματικά να αναγεννάται. Μακροπρόθεσμοι στόχοι αυτού του αναδυόμενου πεδίου θα μπορούσαν επίσης να ερευνήσουν τα ενδότερα μυστήρια της ανθρωπότητας, άλλα και να βρουν τα μυστικά της μακροζωίας, ίσως και της αθανασίας.