Νέος Ποινικός Κώδικας: SOS Εισαγγελέων για μαζικές παραγραφές αδικημάτων – Εκατοντάδες κακοποιοί αποφυλακίζονται τον Ιούλιο

Για τον κίνδυνο μαζικών παραγραφών προειδοποιεί εκ νέου η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία αξιώνει την άμεση απόσυρση του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Την απόσυρση του νέου Ποινικού Κώδικα ζητάει, με ψήφισμα της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία προειδοποιεί για τον κίνδυνο μαζικών παραγραφών και τη δημιουργία αισθήματος ατιμωρησίας.

Μεταξύ άλλων, η Ένωση αξιώνει την άμεση απόσυρση τόσο του Ποινικού Κώδικα όσο και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «προκειμένου μέσα από περαιτέρω διαβούλευση των επιστημονικών φορέων, να αρθούν οι αστοχίες επιμέρους διατάξεων και να ληφθεί η δέουσα πρόνοια για τη δημιουργία των ελάχιστων αναγκαίων υποδομών πρακτικής εξυπηρέτησής τους».

«Μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να οδηγηθεί σε πρωτοφανείς συνθήκες ασφυξίας το σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης αλλά και προκειμένου να μην αποδυναμωθούν ή αδρανοποιηθούν στην πράξη, λόγω αδυναμίας πρακτικής εφαρμογής τους οι νεοσύστατοι θεσμοί, εκφράζει την αγωνία του κλάδου και υποβάλλει έκκληση στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας προκειμένου να προβούν σε άμεσο χρόνο στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες» καταλήγει το ψήφισμα της Ένωσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου του 2019.


Εκατοντάδες κακοποιοί, Έλληνες και αλλοδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για μπαράζ διαρρήξεων και κλοπών και βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας θα αποφυλακιστούν μετά την 1η Ιουλίου.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”. Αιτία δεν είναι άλλη από την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα η αναθεώρηση του άρθρου 374 που αφορά τις “διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής” Η αλλαγή πέρασε στα “ψιλά”, αλλά έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στην ΕΛΑΣ.

Ο λόγος; Πριν την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, η κλοπή διωκόταν σε βαθμό κακουργήματος, μεταξύ άλλων, στις εξής δύο περιπτώσεις: α) “Εάν είχε τελεστεί από δύο ή περισσότερους δράστες που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές ή ληστείες” και β) “εάν η πράξη τελέστηκε από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές ή ληστείες κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή αν η συνολική αξία των αντικειμένων της κλοπής υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ”.

Ο νέος αναθεωρημένος Ποινικός Κώδικας καταργεί αυτές τις δύο διατάξεις και θέτει ως μόνη προϋπόθεση για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης η αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη;

Όπως εξήγησε αστυνομική πηγή: “Δεν αρκεί να εντοπίσουμε και να ταυτοποιήσουμε το δακτυλικό αποτύπωμα ενός διαρρήκτη π.χ. σε 100 σπίτια για να διωχθεί σε βαθμό κακουργήματος. Η αστυνομία θα πρέπει να αποδείξει ότι η συνολική λεία από τη δράση του υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Διαφορετικά, ο ύποπτος θα κατηγορηθεί για πλημμέλημα και την επομένη της σύλληψής του θα είναι ελεύθερος”.

Ακολουθήστε μας στο Facebook