Λίγους μήνες μετά την είσοδο στη χώρα μας με ελικόπτερο οχτώ Τούρκων στρατιωτικών, ακόμα δύο στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, oι δύο άντρες φέρεται να έφτασαν πριν από ημέρες στην Αλεξανδρούπολη (πιθανότατα στις 15 Φεβρουαρίου) υπό άγνωστες συνθήκες, ενώ αποκαλύφθηκε πως μόλις πριν τρεις ημέρες υπέβαλαν αίτηση ασύλου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για χαμηλόβαθμους Τούρκους στρατιωτικούς, τους οποίους οι τουρκικές αρχές αναζητούν.

Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν ήδη συλληφθεί και παραμένουν κρατούμενοι, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αλληλογραφία μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να διαπιστωθεί για ποιο λόγο εγκατέλειψαν την Τουρκία και για ποιο λόγο οι τουρκικές αρχές τους αναζητούν καθώς, εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουν σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2015 στην Τουρκία. Πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν πως γίνεται έρευνα για το εάν πρόκειται για στελέχη του στρατού που συμμετείχαν στην ομάδα «Μπορντό Μπερελί» και είχαν λάβει μέρος στην απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.

Οι ίδιοι φέρονται να παραδέχτηκαν ότι συμμετείχαν σε ειδική – επίλεκτη ομάδα του τουρκικού στρατού, όχι όμως ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τους κομάντος που σχεδίαζαν τη δολοφονία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές τα ονόματα που έδωσαν οι δύο ταυτίζονται με δύο καταζητούμενους για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν την βραδιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι δεν θα επιτραπεί να γίνει η Ελλάδα πεδίο αντιπαράθεσης των Γκιουλενιστών με τις τουρκικές Αρχές.

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί συνελήφθησαν μαζί με έναν Αλγερινό διακινητή. 

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένες και με την Τουρκία να απαιτεί την έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών που είχαν συλληφθεί στην Ελλάδα λίγο μετά το πραξικόπημα, παρά τις αρνητικές απαντήσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η νέα αυτή εξέλιξη είναι σίγουρο πως θα δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, που τον τελευταίο καιρό παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος με τελεσίδικη απόφασή του δεν έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που είχαν συλληφθεί στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που προκάλεσε την οργή της Τουρκίας.