Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέγκους, ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας προκαλούν «βαθιές ανησυχίες» στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι πρόσφατα είχαν κάνει μια σχετική δήλωση για το θέμα.

«Όπως και οι Ευρωπαίοι, έχουμε εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε αυτά τα νερά της Κύπρου. Και είμαι σίγουρη ότι εκδώσαμε μια ανακοίνωση στις 9 Ιουλίου. Θα σας παραπέμψω λοιπόν στη δήλωση αυτή», είπε χαρακτηριστικά ο Ορτέγκους. Οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τις ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας πως οι ενέργειές της, αποτελούν ένα «προκλητικό βήμα» που ανεβάζει την ένταση στην περιοχή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Λευκός Οίκος αργότερα, ανακοίνωσαν χθες την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των τελευταίου τύπου μαχητικών αεροσκαφών F-35, ως μία από τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα για την αγορά των S-400 από τη Μόσχα. Καθώς ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν κάνει ποτέ λάθη, για το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, προκειμένου η τελευταία να αποσυρθεί από την αγορά των ρωσικών S-400, ευθύνεται ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κυβερνούσε τις ΗΠΑ πριν από 3,5 χρόνια!

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχουν βάλει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά που είπα, δουλεύουμε μέσα σε αυτή την κατάσταση. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν είναι πραγματικά δίκαιο. Και λέμε τώρα στην Τουρκία… δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35».