Το δικό της στίγμα στον τομέα των φαρμάκων φαίνεται ότι επιδιώκει να αφήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κάνοντας μία τομή στην ήδη υπάρχουσα πολιτική. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να αλλάξει πλήρως όλο το σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, ενώ σταδιακά ευελπιστεί με τα μέτρα που θα ληφθούν να μειωθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (clawback και rebate) για τις οποίες άλλωστε πιέζουν και οι δανειστές, ενώ υπάρχουν και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Πρώτο μέλημα είναι να αλλάξει ο τελευταίος νόμος του τέως υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, αφού για πρώτη φορά έδινε αυξήσεις σε φάρμακα, ενώ όλοι οι προηγούμενοι νόμοι απαγόρευαν με ειδική ρύθμιση τις αυξήσεις.

Το τελευταίο Δελτίο Τιμών που είχε ετοιμασθεί για να βγει λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές, θα αύξανε την τιμή σε 2450 φάρμακα και το κόστος υπολογιζόταν στα 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα είχε παρέμβει ακόμη και το Μέγαρο Μαξίμου για να ακυρωθεί η δημοσιοποίηση του, με αποτέλεσμα ο Ανδρέας Ξανθός να μην ανακοινώσει ποτέ τις νέες τιμές.

Πάντως το νέο Δελτίο Τιμών θα εκδοθεί με τον νέο νόμο τους επόμενους μήνες, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Διαβούλευση για το νέο σύστημα

Σε πρώτη φάση πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ξεκινήσει μία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση για τον τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων.

Ακολουθήστε μας σε: 
Facebook - Instagram - Twitter

Θεωρείται όμως βέβαιον ότι ειδικά σε ότι αφορά στα νέα φάρμακα αυτά θα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση εφόσον θα έχουν περάσει αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα τους. Σε δεύτερη φάση θα ενεργοποιηθεί πλήρως ο νέος φορέας (ΗΤΑ) μέσα από τον οποίο θα ελέγχονται όλες οι θεραπείες.

Γι αυτό και αναζητείται πρόσωπο ανεξάρτητο που να γνωρίζει τον τομέα των φαρμάκων και το οποίο να μπορεί να «κουρεύει» τα φάρμακα τα οποία αποδεδειγμένα δεν θα φέρουν αποτέλεσμα για τους ασθενείς.

Δήμητρα Ευθυμιάδου