Το εξώφυλλο του περιοδικού The Economist του 2019 χαρακτηρίζεται από πολλά μυστηριώδη σύμβολα.

Το περιοδικό έκανε για το 2019 μια ενδιαφέρουσα σχεδίαση, με εικόνες του Πρόεδρου των ΗΠΑ Trump, με τον Ρώσο ηγέτη Πούτιν, το Ινδικό κίνημα ανεξαρτησίας του πολιτικού και πνευματικού ηγέτη Μαχάτμα Γκάντι, έναν ελέφαντα, το μισοφέγγαρο, πελαργό, τους τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, ένα panda, το σημείο του σταυρού με το σκύλο, την Angelina Jolie, τον Πινόκιο, μία κάλπη, ένα αυτοκίνητο, μία μπάλα τένις και πολλά άλλα εικονίδια όπως το matrix δεδομένων.

Ο κόσμος το 2019, η ετήσια έκδοση του The Economist, προβλέπει ότι το 2019 θα είναι ταραχώδες έτος, αναφέροντας την λαϊκή εξουσία στην Βραζιλία και Ιταλία, έναν συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Κίνας και μια αυξανόμενη δημόσια αντιπάθεια για την τεχνολογία και τις εταιρείες μεγάλων τεχνολογιών.

Ο Franklin έχει προσδιορίσει μια δωδεκάδα θεμάτων για το 2019:

1 – Ο οικονομικός άνεμος γυρίζει. Μέχρι τα μέσα του έτους, η Αμερική θα σπάσει τα ρεκόρ της για τη μεγαλύτερη αδιάλειπτη επέκτασή της, αλλά μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα επιβραδυνθεί, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της Ινδίας θα επιταχυνθεί. Η μετά τοχάος Συρία θα ηγηθεί του παγκόσμιου πρωταθλήματος ανάπτυξης. Στο άλλο άκρο, θα υπάρξει μια Βενεζουέλα και ένα  Ιράν. Στην Ευρώπη, η Ιταλία θα φλερτάρει με την οικονομική κρίση.

2 – Οι αγορές συγκλίνουν. Αλλά ποια πλευρά; Θα συρρικνωθεί η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ ή ο υπόλοιπος κόσμος; Το έξυπνο στοίχημα είναι στο τελευταίο. Ωστόσο, οι Αμερικανοί προϊστάμενοι θα πρέπει να απολαμβάνουν τη ζωή όσο μπορούν: οι καλές εποχές για την USA Inc δεν θα διαρκέσουν.

3 – Η δημοκρατία έχει ένα σπουδαίο έτος. Χώρες με περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα διεξάγουν εθνικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο, καθώς και της Ινδονησίας και της Νιγηρίας. Οι αισιόδοξοι ελπίζουν ότι αυτό θα σηματοδοτήσει την αρχή της ανατροπής της παγκόσμιας τάσης των φθινουσών ελευθεριών τα τελευταία χρόνια.

4 – Το Brexit φτάνει. Και καθώς η Βρετανία εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επιθέσεις θα ενταθούν. Η ΕΕ θα έχει μια νέα επιτροπή, ένα νέο κοινοβούλιο και ένα νέο επικεφαλής για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

5 – Η Κίνα ανησυχεί για τον συμβολισμό του αριθμού εννέα. Τα χρόνια που τελειώνουν σε εννέα χρόνια φέρνουν μια σειρά από αμήχανα γενέθλια που ανησυχούν τους Κινέζους ηγέτες.Το 2019, εκατό χρόνια έχουν περάσει από το «4 Μαΐου Κίνημα», τριάντα χρόνια μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων των φοιτητών στην πλατεία Τιενανμέν.

6 – Διάσημοι άνθρωποι επιστρέφουν στο μπροστινό μέρος της σκηνής. Το κάνουν αυτό μέσω επετείων: 150 χρόνια από τη γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι, 500 χρόνια από την άφιξη του Hernan Cortes στο Μεξικό και από το θάνατο του Leonardo da Vinci.

7 – Επιστροφή στο Φεγγάρι. Πενήντα χρόνια μετά από το άλμα του Neil Armstrong για την ανθρωπότητα, τα διαστημόπλοια (κάποια ιδιωτικά) επιστρέφουν στο φεγγάρι. Εν τω μεταξύ, ο ανιχνευτής New Horizons της NASA φτάνει στο Ultima Thule, την πιο μακρινή συνάντηση στην ιστορία της διαστημικής πτήσης.

8 – Δεν υπάρχει τρόπος να κρυφτείς από την τεχνολογία. Είτε πρόκειται για τεχνητή νοημοσύνη είτε για αναγνώριση προσώπου, η τεχνολογία θα είναι παντού. Όμως, η Silicon Valley μπορεί να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και οι γίγαντες της τεχνολογίας θα βρεθούν στα σκαλοπάτια των ρυθμιστικών αρχών τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

9 – Ο μεγάλος πολιτισμός κάνει κύματα. Η Αμερική έχει τον ενθουσιασμό του The Shed στη Νέα Υόρκη (ένας τεράστιος νέος χώρος για τις τέχνες). Η Γερμανία είναι συγκλονισμένη από το αμφιλεγόμενο νέο Humboldt Forum στο Βερολίνο.

10 – Οι στατιστικές αναφορές συγκεντρώνουν το μυαλό. Το ήμισυ του κόσμου είναι σε απευθείας σύνδεση, το ΑΕΠ της Ινδίας υπερβαίνει το ΑΕΠ της Βρετανίας, ο πληθυσμός της Νιγηρίας είναι 200 ​​εκατομμύρια, και στην Αμερική υπάρχουν περισσότεροι baby boomers από τους baby boomers στον κόσμο.

11 – Είναι η χρονιά του βέγκαν, η «κοινωνική βραδύτητα», η ταυτότητα φύλου. Χάρη στον ΟΗΕ, είναι επίσης η χρονιά των αυτόχθονων γλωσσών. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι όλο και περισσότερο ευαίσθητες στις κοινωνικές τάσεις και τις πολιτικές που τις περιβάλλουν.

12 – Η μάχη του 2019 αρχίζει. Οι μάχες είναι μεταξύ του Προέδρου Donald Trump και του Κογκρέσου που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Και θα είναι άγριες.

Σχόλια

σχόλια