Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκήρυξη εθνικών εκλογών αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Δεν μου ταιριάζει να αγνοήσω το αποτέλεσμα. Ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν πορεύτηκα με κόλπα. Δεν επέλεξα τον εύκολο δρόμο. Δεν θα το πράξω και τώρα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ευρεία διαφορά στις Ευρωεκλογέ που αγγίζει τις 9 ποσοστιαίες μονάδες.

«Μένω πιστός στις αρχές μου και στις αρχές της Αριστεράς. Η αφοσίωσή μας στο λαό, δεν είναι τακτική επιλογή αλλά ηθική υποχρέωση. Είναι απαράβατος κανόνας. Το αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει το σχέδιό μας. Όμως η τελική απόφαση ανήκει στον λαό. Δεν θα αποδράσω ούτε θα το βάλω στα πόδια. Ούτε θα παραιτηθώ από τη μάχη. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη όπως έχουμε μάθει να κάνουμε πάντα. Αμέσως μετά τον β’ γύρο των εκλογών, θα ζητήσω την άμεση προκήρυξη εκλογών».

Τέσσερα χρόνια τώρα πορευτήκαμε σε πρωτοφανείς δυσκολίες, κόντρα στο ρεύμα ,με όπλο την εντιμότητα και τη στήριξη του λαού. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και όταν ανασάναμε θέσαμε στην κρίση του λαού το σ΄χεδιο μας για ητν επόμενη μέρα. Δεν κρυφτήκαμε, είπαμε την αλήθεια. Την αλήθεια θα πούμε και τώρα. Υπάρχει ο δρόμος της εξόδου από0 τα μνημ.όνια με τους πολλούςκαι για τους πολλόυς και ο δρόμος της επιστροφής, των ολιγαρχών, του ΔΝΤ.

Ζητήσαμε την εμπιστοσύνη του λαού στο σχέδιό μας έτσι ώστε να μη μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την πορεία και τα μέτρα ελάφρυνσης. Και να μη μπορέσει κανείς να τα πάριε π΄σιων

Το εκλογικό αποτέλεσμα παρά το ότι εμπεδωνει τη θέση μας δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας. Δεν μου ταιριάζει να αγνοήσω αυτό το αποτέλεσμα. Ποτέ δεν πορεύτηκα με κόλπα και στρατηγήματα, δεν επέλεξα ποτέ τον ευκολο δρόμο. Δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Μένω πιστός στις Αρχές μου και στις Αρχές της Αριστεράς. Είναι ηθική υποχρέωση, είναι απαράβατος κανόνας είναι η ψυσή μου.

Κανείς μας δεν ξεχνά από που ξεκίνησε και ποιους εκπροσωπεί. Το σημερινό αποτέλεσμα δίνει το δικείμωα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει το σχέδιο μας και συνολικά το ιστορικό εγχείρημα. Όμως η τελική ετυμηγορία ανήκει πάντα στο λαό. Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να τι βάλω στα πόδια, ούτε να παραιτηθω΄από τη μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη όπως κάναμε πάντα. Αμέσως μετά τον β γυρο θα ζητήσω από τον ΠτΔ την προκήρυξη εθνικών εκλογών για να είναι ο ελληνικός λαός αυτός που θα πάρει την οριστική απόφαση για το σχέδιο με το οποίο θα πορευτεί η χώρα.

Ζητάμε τη δική σας καθαρή εντολή. Πορεύτηκα και πορευτήκαμε με το κεφάλι ψηλά, για να μπορούν οι πολλοί να κάνουν το ίδιο. Σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ελληνικής ιστορίας την έδωσε πάντα ο ελληνικός λαός. Το μέλλον είναι στα χέρια σας.

Από σήμερα η Ελλάδα εισέρχεται σε μία ακόμη προεκλογική περίοδο αμέσως μετά αυτή των Ευρωεκλογών και των Δημοτικών Εκλογών.