Τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, το γραφικό παραθαλάσσιο και σπάνιας φυσικής ομορφιάς χωριό, αποτελούν ένα από τα κυριότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Ηπείρου.

Το χωρίο βρίσκεται απέναντι από το νησί της Κέρκυρας και απέχει μόλις 24 χλμ από την πόλη της Ηγουμενίτσας. Γύρω από τον μικρό κόλπο που είναι χτισμένο το χωριό,  βρίσκονται διάσπαρτες διάφορες νησίδες, κυριότερες εκ των οποίων είναι ο Άγιος Νικόλαος, το Μουρτεμένο και το Μαύρο Όρος (ή νησίδα Σύβοτα ή Μούρτος).

Στη νησίδα Μαύρο Όρος βρίσκεται ο γνωστός στην περιοχή Φάρος του Μούρτου. Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1884 από την Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών φάρων για λογαριασμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο φάρος έχει ύψος 14 μέτρα, ενώ η κατασκευή του σχηματίζει οκτάγωνο. Η πρόσβαση στο φάρο γίνεται με βάρκα. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13. Το 1941 ο φάρος καταστράφηκε από τους Γερμανούς και επαναλειτούργησε το 1945. Σήμερα, ο φάρος είναι σε λειτουργία με αυτόματα μηχανήματα φωτοβολίας 12 ναυτικών μιλίων και αποτελεί σημαντικό βοήθημα για τη ναυσιπλοΐα στο Βόρειο Ιόνιο.

Φωτογραφίες: faroi.com

 

Σχόλια

σχόλια