Υλικά

Για την πανακότα:

  • 3 φύλλα ζελατίνης
  • 4 φλ. νερό, κρύο
  • 1 ¾ φλ. κρέμα γάλακτος, με 35% λιπαρά
  • ½ φλ. λευκή σοκολάτα, θρυμματισμένη
  • 7 κ.σ. γάλα, πλήρες
  • 1/3 φλ. ζάχαρη

Για τη σάλτσα φραγκοστάφυλου:

  • 1 φλ. κόκκινα φραγκοστάφυλα (μόνο τις ρόγες) + επιπλέον για γαρνιτούρα
  • ¼ φλ. νερό
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • ¼ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλ. σαντιγύ, χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση

Για την πανακότα:

Σε ένα μπολ βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης μαζί με το κρύο νερό και αφήνουμε να μαλακώσουν για 10 λεπτά.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Αγαιρούμεε τα φύλλα ζελατίνης από το νερό, τα στραγγίζουμε καλά, τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε 2 περίπου λεπτά, μέχρι η ζελατίνη να διαλυθεί εντελώς.

Προσθέτουμε το γάλα και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο και αδειάζουμε το μείγμα σε μία μικρή  μακρόστενη φόρμα.

Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε όλο το βράδυ.

Για να ξεφορμάρουμε την πανακότα βουτάμε τη φόρμα σε ένα μεγαλύτερο ταψάκι με ζεστό νερό για 5 δευτερόλεπτα.

Περνάμε με ένα μαχαίρι περιμετρικά και αναποδογυρίζουμε στο κέντρο μιας πιατέλας.

Περιχύνουμε γύρω γύρω από την πανακότα τη σάλτσα φραγκοστάφυλου, γαρνίρουμε με σαντιγύ και φραγκοστάφυλα και σερβίρουμε.

Για τη σάλτσα φραγκοστάφυλου:

Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε τα φραγκοστάφυλα, το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.

Βράζουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και περνάμε το μείγμα από μία σίτα.

Για να ξεφορμάρουμε την πανακότα βουτάμε τη φόρμα σε ένα ταψάκι μεγαλύτερο με ζεστό νερό για 5 δευτερόλεπτα.

Περνάμε με ένα μαχαίρι περιμετρικά και αναποδογυρίζουμε στο κέντρο μιας πιατέλας.

Περιχύνουμε γύρω γύρω από τη πανακότα τη σάλτσα φραγκοστάφυλου, γαρνίρουμε με τη σαντιγί, το φραγκοστάφυλλο  και σερβίρουμε.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr