Ποιος είναι ο λόγος που στην Ινδία μαζεύουν τις χρησιμοποιημένες σερβιέτες

Στην Ινδία κατοικεί μία στις τέσσερις γυναίκες που πάσχει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η έλλειψη επαρκών υποδομών προληπτικής ιατρικής στις αγροτικές περιοχές της χώρας, καθώς και το υψηλό κόστος είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι Ινδές δεν προβαίνουν στον απαραίτητο έλεγχο.

Προκειμένου, λοιπόν, να μπορεί να διαγνωστεί η πιθανότητα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε χωριά της Δυτικής Ινδίας είχαν την ιδέα της συλλογής των χρησιμοποιημένων σερβιετών των γυναικών.

Να σημειωθεί πάντως πως πάνω από το 90% των Ινδών που ζουν σε αγροτικές περιοχές κατά τη διάρκεια της περιόδου τους χρησιμοποιούν σπιτικά υφάσματα αντί των προϊόντων που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

«Οι γυναίκες στις αγροτικές περιοχές ντρέπονται να κάνουν την απαραίτητη εξέταση και τη θεωρούν περιττή» δήλωσαν οι ερευνητές που γράφουν στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα για την Πρόληψη του Καρκίνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές με την ανάλυση αυτών των χρησιμοποιημένων υφασμάτων μπορούσαν να ανιχνεύσουν την παρουσία του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Είναι ένας εύκολος και βολικός τρόπος», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας. Στην έρευνα, που διήρκεσε δύο χρόνια, συμμετείχαν πάνω από 500 γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών που δεν είχαν ιστορικό καρκίνου και η έμμηνος ρύση τους ήταν φυσιολογική.