Κιρκούκ: Υπό τον έλεγχο της Βαγδάτης, ο σταθμός διανομής φυσικού αερίου

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ έχουν υπό τον έλεγχό τους τον σταθμό διανομής φυσικού αερίου, την βιομηχανική περιοχή και το διυλιστήριο στο Κιρκούκ, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση.

Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή του Κιρκούκ, εκφράζοντας την «σοβαρή ανησυχία του» σχετικά με αναφορές για συγκρούσεις, μετά τις μάχες των κυβερνητικών δυνάμεων του Ιράκ, με μαχητές Πεσμεργκά.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Κιρκούκ και ανησυχούμε σοβαρά από τις αναφορές για μία σύγκρουση. Συνεργαζόμαστε με όλες τις πλευρές στο Ιράκ προκειμένου να αποκλιμακώσουμε την ένταση» δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Η κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε προηγούμενα ότι οι δυνάμεις της ανέκτησαν τον έλεγχο «μεγάλων περιοχών» στην περιοχή του Κιρκούκ, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαιοπηγών στα δυτικά της πόλης, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράκ. Ωστόσο, η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν αμφισβήτησε τις αναφορές αυτές.

Είχαν προηγηθεί ανταλλαγές πυρών πυροβολικού τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα νότια της πόλης του Κιρκούκ, λίγες ώρες αφότου ομοσπονδιακές δυνάμεις και παραστρατιωτικοί προωθήθηκαν στην επαρχία, την οποία διεκδικούν η Βαγδάτη και η Αρμπίλ.

Λίγη ώρα νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα απέσπασαν «αμαχητί» τον έλεγχο «μεγάλων τμημάτων» της επαρχίας από τους Πεσμεργκά.

Πηγές προσκείμενες στον στρατό και στους Πεσμεργκά έκαναν λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών Κατιούσα νότια της πρωτεύουσας της επαρχίας Κιρκούκ.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, ο Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος επαναλαμβάνει τις τελευταίες μέρες ότι δεν θέλει να «διεξαγάγει έναν πόλεμο» εναντίον των Κούρδων, έδωσε τη «διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να επιβάλλουν (την τάξη και) την ασφάλεια στο Κιρκούκ σε συνεργασία με τους κατοίκους και με τους Πεσμεργκά», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.