Ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις της Πυροσβεστικής αναφορικά με την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών σε όλη τη χώρα για την Τετάρτη, μια ημέρα μετά την καταστροφική φωτιά στην Αττική που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους και άφησε πίσω της 172 τραυματίες, εκ των οποίων 16 παιδιά.

Σε ανάρτησή του στο twitter, το πυροσβεστικό σώμα δημοσιεύει τον χάρτη με τις περισσότερες περιοχές να εμφανίζουν χαμηλή και μέση επικινδυνότητα, γεγονός που θα βοηθήσει το έργο των πυροσβεστών.

Από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας έως τις 06:00 την τρίτη εκδηλώθηκαν 47 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω πυρκαγιές και συγκεκριμένα:

Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσης για τις καταστροφικές πυρκαγιές της χθεσινής ημέρας και σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, καθώς εντοπίστηκαν σε οικοπεδικό χώρο στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι οι σωροί 25 ατόμων. Πλέον ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 49 άτομα και σε 156 ενήλικες τραυματίες από τους οποίους οι 11 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Επίσης νοσηλεύονται 16 παιδιά, χωρίς να βρίσκεται η ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο.

(σ.σ. doryforos.gr): Αυτή την στιγμή έχει ήδη αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων:

Νέα αύξηση των αριθμών των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές

Παρά την άμεση και μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, η αυξημένη ένταση του ανέμου με ριπές που έφθαναν τα 9 Bf, καθώς και η ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς οδήγησαν στην αστραπιαία επέκτασή της στον οικιστικό ιστό, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής να μην προλάβουν να διαφύγουν, ενώ βρίσκονταν λίγα μέτρα από την θάλασσα ή μέσα στα οχήματά τους.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω πυρκαγιές και συγκεκριμένα:

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12:03 σε δασική έκταση, στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Στο συμβάν επιχειρούν 74 οχήματα, 150 πυροσβέστες και 17 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης- Βουλιαγμένης ενώ οι ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν με τρία μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 5 Ε/Π.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 16.57 σε δασική έκταση, στη περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 23 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν 3 Α/Φ Canadair και 2 Ε/Π.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 17:37 στη θέση Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας. Στην κατάσβεση επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο, 1 Α/Φ και 1 Ε/Π.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 13.56 σε αγροτοδασική έκταση, στη θέση Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης. Στην κατάσβεση επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 27 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρο, ενώ στην πυρκαγιά στον Πλατανιά Χανιών που εκδηλώθηκε στις 19:32, επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 10 οχήματα. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμει από αέρος 1 Ε/Π.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 22:58, στον δήμο Λοκρών της Φθιώτιδας, στην περιοχή Λάρυμνα. Επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρο, ενώ στην περιοχή επιχειρεί και 1 Ε/Π.

Τέλος, πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στις 02:32 στην περιοχή Χλωμό του δήμου Λοκρών Φθιώτιδας. Επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα.

Σε ύφεση βρίσκονται οι κάτωθι πυρκαγιές:

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 18:52 σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Πανόραμα στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου του δήμου Ωρωπού. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 38 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 19 εθελοντές και 8 μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Σουσάκι των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας. Επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Ίσθμια Λουτρακίου του νομού Κορινθίας. Επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 17:59 στη Λευκίμμη του Δήμου Σουφλίου. Επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 60 άτομα πεζοπόρο.

Σχετικά με το αίτημα για συνδρομή μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας αναμένονται με C130 της πολεμικής αεροπορίας 60 πυροσβέστες από την Κύπρο και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ισπανία.

Καλούμε τους συγγενείς των αγνοουμένων να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό αριθμό 199, για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.