Στο μικροσκόπιο των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν μπει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Οι αριθμοί βέβαια δεν ταυτίζονται σε όλες τις περιπτώσεις και μάλιστα σε κάποιες από τις έρευνες οι διαφορές είναι μεγάλες, ωστόσο κάποια αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα, σύμφωνα με το επιτελείο της Πειραιώς, έχουν ήδη προκύψει και πάνω σε αυτά προσαρμόζουν την στρατηγική τους.

Δύο είναι τα βασικότερα, κατά τις αναλύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης: αφενός ότι η πρωτιά της ΝΔ είναι ξεκάθαρη με τη διαφορά να φλερτάρει με διψήφιο νούμερο και αφετέρου ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν είναι ανέφικτος, υπό συγκεκριμένες βέβαια προϋποθέσεις.

Μία από αυτές σχετίζεται με το ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα τα οποία δεν θα καταφέρουν να μπουν στην Βουλή. Όσο περισσότερα είναι αυτά  που θα αποτύχουν να συγκεντρώσουν το πολυπόθητο 3%, τόσο θα χαμηλώνει ο πήχης για να κερδίσει ο νικητής την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι, αν όπως αποτυπώνεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική, το πρώτο κόμμα θα ευνοηθεί, καθώς θα μπορεί να είναι αυτοδύναμο με ένα σχετικά μικρό ποσοστό.

Έτσι, βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου, εάν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν συνολικό ποσοστό 7%, θα απαιτείται 38% για την αυτοδυναμία, ενώ στην περίπτωση που έχουν 8,5% έως 9,5%, το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται 37% για να είναι αυτοδύναμο. Επίσης, στο ενδεχόμενο συνολικού ποσοστού 11% για τα εκτός Βουλής κόμματα, θα απαιτείται 36% για την αυτοδυναμία, ενώ αν τα μικρά κόμματα συγκεντρώσουν 13%, θα αρκεί ένα ποσοστό 35,2% για το πρώτο κόμμα προκειμένου να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση. Όπερ σημαίνει ότι εξυπηρετεί τη ΝΔ (εφόσον είναι πρώτη δύναμη) να μείνουν εκτός Βουλής τα κόμματα που –όπως αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις- κινούνται γύρω στο 3%, όπως οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων.

«Ευήκοα ώτα»

Ακόμα και έτσι, πάντως, στις περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται μια στασιμότητα των ποσοστών της ΝΔ, για τα οποία στην Πειραιώς αναζητούν τρόπους βελτίωσης. Και ναι μεν, οι αισιόδοξοι θεωρούν πως «η αποτυχία της κυβέρνησης χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να αποτυπωθεί στο εκλογικό σώμα», όμως ηχηρές είναι και οι φωνές εντός της παράταξης που εκτιμούν ότι το προωθούμενο αφήγημα δεν έχει βρει παντού «ευήκοα ώτα» και θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια στην τελική ευθεία για τις κάλπες.

Εμπόδιο σ’ αυτή την προσπάθεια –γνωρίζουν καλά- είναι τα κυβερνητικά επιχειρήματα και τα διλήμματα που ήδη θέτει ο Αλέξης Τσίπρας στους πολίτες και έχουν να κάνουν με την έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι, την πιθανή εξέλιξη στη ρύθμιση του χρέους και θέματα διαφθοράς τα οποία θα συντηρούνται από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τις εκλογές. Συνυπολογίζοντας και τον υψηλό αριθμό των αναποφάσιστων (ένας στους τρεις είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές), που έως και τώρα, παρακολουθούν από απόσταση και με καχυποψία τις τρέχουσες εξελίξεις, η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνεται σε αυτούς, με δεδομένο και το γεγονός ότι η συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων έχει πιάσει «οροφή».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις στοχευμένες περιοδείες και την επαφή του με τους πολίτες, δίνοντας έμφαση στις περιοχές όπου τα ποσοστά της ΝΔ είναι χαμηλά. Έτσι, χθες επισκέφθηκε τα Μέγαρα, ενώ και για το επόμενο διάστημα προγραμματίζει και άλλες «εξορμήσεις», εντός και εκτός Αττικής. Επειδή δε για να «ξεκολλήσει» από τα σημερινά ποσοστά απαιτείται να πειστούν ψηφοφόροι «ξένοι προς το κόμμα», επιλογή της Πειραιώς είναι ο πρόεδρος της ΝΔ να μην επιλέγει να απευθυνθεί τόσο σε κομματικό ακροατήριο όσο σε ένα πιο ευρύ κοινό, σε χώρους εργασίας και σε κοινωνικές δομές.  Εκεί μπορεί να αποδοθεί, εκτός των άλλων, και το ενωτικό προφίλ που προτάσσει ο κ. Μητσοτάκης στις επαφές του με τους πολίτες, στους οποίους –όπως σημειώνει στενός συνομιλητής του- επιχειρεί να υπενθυμίσει «τις ανακολουθίες της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου  αλλά και να προσδώσει την χαμένη ελπίδα για μια καλύτερη μεταμνημονιακή Ελλάδα».