Για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια, απαραίτητος είναι ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάνης τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με την σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα μας και μετά από τις εμπρηστικές προκλήσεις που εξαπέλυσε σε συνέντευξη του λίγο πριν «πατήσει» Ελλάδα.

Σε αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα με την διπλωματικές πηγές, θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί ένα θετικό μήνυμα για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με έγκαιρη προετοιμασία μεταξύ όλων των πλευρών.

Παράλληλα, η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν, περιλαμβάνει τη συνεργασία των δύο χωρών για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων (ενέργεια, τουρισμός, επενδύσεις, εμπόριο) και των μεταφορών (ακτοπλοϊκή και σιδηροδρομική διασύνδεση).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα εκφράσει και τη στήριξη της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας την αξία που έχει για την περιοχή αλλά και τη δημοκρατία στη γείτονα.

Έντονο προβληματισμό όμως προκάλεσαν τα όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξή του λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα, φροντίζοντας να τορπιλίσει ουσιαστικά ένα καλό κλίμα κατά την επίσκεψη του. Ο Ερντογάν μιλώντας στον ΣΚΑΙ άνοιξε ευθέως ζήτημα συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας, μίλησε για Τούρκους της Θράκης και για ατίθασους πιλότους που παραβιάζουν εκατέρωθεν τους εθνικούς εναέριους χώρους. Παράλληλα τόνισε ότι δεν μπορεί να δεχτεί ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία, δεν μπορούν να «σουλατσάρουν» ανενόχλητα στο Αιγαίο.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική πλευρά φερόταν να διαβεβαίωνε την Αθήνα ότι «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα» και ότι «θα σεβαστούμε τις “ευαισθησίες” σας» κάτι το οποίο στην πραγματικότητα δεν συνάδει με την συνέντευξη Ερντογάν στον ΣΚΑΙ, όπου κατά την διάρκεια της οποίας ζήτησε επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Η δυσφορία της Αθήνας αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη δήλωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης για όσα ειπώθηκαν από τον Ερντογάν σχετικά με την ανάγκη «επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης» και «αμοιβαίων υποχωρήσεων στο Αιγαίο», με τον Τούρκο πρόεδρο να αμφισβητεί ευθέως τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

«Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα», αναφέρει στη δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και συνεχίζει «Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη.» Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών.»

«Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχόλια

σχόλια