Υλικά

  • 500 γρ. φακές
  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1-2 ώριμες ντομάτες ή μισό κουτί ντοματάκια
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • ¼ κ.τ.γλ. ξερή ρίγανη
  • 1 κ.τ.σ. αλάτι, πιπέρι
  • 1-3 κ.τ.σ. ξύδι
  • 3-4 δαμάσκηνα ξερά

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τις φακές από πετραδάκια και χαλασμένους σπόρους, τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε. Ρίχνουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα με νερό να τις σκεπάζει, τις βράζουμε για 5 λεπτά και τις σουρώνουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι, τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες ή κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα.

Αν θέλουμε όμως, αχνίζουμε το κρεμμύδι πριν το σοτάρουμε. Προσθέτουμε τις φακές, τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και λιωμένες, τη δάφνη και κρύο νερό να τις σκεπάζει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα. Τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, το ξύδι και τα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για ακόμη μισή ώρα, μέχρι να χυλώσουν οι φακές ανακατεύοντας κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν.

Tips:

  • Το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ και υγιεινό αν δεν σοτάρουμε σκόρδο και κρεμμύδι, αλλά τα νεροβράσουμε μαζί με τις φακές και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι, που θα το προσθέσουμε στο τέλος ωμό (βάζει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει).
  • Για να γίνουν πιο κόκκινες, προσθέτουμε 1-2 κ.τ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
  • Μπορούμε επίσης να ψιλοκόψουμε καρότα, πράσα και πιπεριές και να τα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι.
  • Tο κίμινο ταιριάζει πάρα πολύ με τις φακές. Μπορούμε όμως επίσης να τις αρωματίσουμε και με άλλα μπαχαρικά, όπως νιφάδες πιπεριάς, μπούκοβο, γκαράμ μασάλα ή κάρι όπως στις Ινδίες.
  • Σερβίρουμε τις φακές χλιαρές και τις συνοδεύουμε με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί και πράσινη σαλάτα και προαιρετικά με αλίπαστα ή καπνιστά ψάρια ή με ψητό χωριάτικο λουκάνικο. Βάζουμε στο πλάι λάδι και ξύδι για να προσθέσει κανείς όσο θέλει.
  • Και πίνουμε μια καλή ρετσίνα.