Υλικά  

Για τα σουτζουκάκια

  • 500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 500γρ. κιμάς χοιρινός
  • 1 αυγό
  • 1 κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 ½ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη ή 2 φέτες ψωμί μουλιαμένο και καλά στραγγισμένο (μόνο η ψίχα)
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κοφτό αλάτι
  • 1 κ.γ. κοφτό πιπέρι
  • ελαιόλαδο για άλειμμα

Για την σάλτσα

  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα σε φέτες
  • 2 ντομάτες μεγάλες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. κοφτή ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί.

Ζυμώνουμε καλά, για αρκετά λεπτά ώστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.

Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 °C.

Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια, ισόπαχα ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να τους δώσουμε. Έτσι θα ψηθούν ομοιόμορφα.

Ψήνουμε στο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 °C, σε ταψάκι που έχουμε αλείψει προγουμένως με λάδι.

Παράλληλα κάνουμε την σάλτσα μας. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και όταν γυαλίσουν προσθέτουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη και τον πελτέ διαλυμένο στο νερό.

Καρυκεύουμε με ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά

Όταν τα σουτζουκάκια μας πάρουν χρώμα, τα γυρνάμε και προσθέτουμε την σύβραση με τα κρεμμύδια. Ψήνουμε γα περίπου 20 λεπτά ακόμη.

Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή πιλάφι σπυρωτό.