Από την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 θα ξεκινήσει η καταβολή για τις συντάξεις Ιουλίου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 2 Ιουλίου.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις ανά ταμείο, έχουν ως εξής:

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Ιουνίου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Ιουνίου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 25 Ιουνίου 2019 ημέρα Τρίτη.

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 25 Ιουνίου 2019 ημέρα Τρίτη.

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 27 Ιουνίου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 2 Ιουλίου 2019 ημέρα Τρίτη.

Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 27 Ιουνίου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 27 Ιουνίου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Συντάξεις: Ποιοι μπορούν να βγουν πριν τα 62 έτη

Τριπλό «παράθυρο» για έξοδο στη σύνταξη πριν από τα 62 έχει ανοίξει για 20.000 ασφαλισμένους του πρ. ΟΑΣΕ. Η ευκαιρία πρόωρης συνταξιοδότησης αφορά γυναίκες και άνδρες, ασφαλισμένους στα ταμεία των εμποροβιοτεχνών, των επαγγελματιών και των αυτοκινητιστών, κυρίως μητέρες ανηλίκων αλλά και άνδρες που συμπληρώνουν 35ετία ασφάλισης πριν από το 2012, οι οποίοι μπορούν να ανοίξουν νωρίτερα την πόρτα της εξόδου κερδίζοντας από 2 έως και 5 χρόνια.

Το «κλειδί» για όλους είναι να υπάρχει xpόvoς ασφάλισης στο ΙΚΑ, ώστε οι ασφαλισμένοι να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν με το νέο ευνοϊκό πλαίσιο της διαδοχικής κάνοντας χρήση των διατάξεων ΙΚΑ και παρακάμπτοντας το γενικό όριο ηλικίας των 62 ετών που απαιτεί και 40ετία ασφάλισης για πλήρη σύνταξη.

Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη ερμηνευτική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ αποσαφηνίζεται ότι το όριο ηλικίας στο οποίο ο ΟΑΕΕ ως τελευταίος φορέας δεν απορρίπτει την αίτηση συνταξιοδότησης αλλά τη διαβιβάζει σε άλλο πρώην Ταμείο, επειδή δεν πληρούνται σε αυτόν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, είναι το 60ό και όχι το 62α έτος. Προϋπόθεση, φυσικά, για την έξοδο είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν και χρόνο ασφάλισης πρ. ΙΚΑ, ώστε να θεμελιώνουν με τις ειδικές διατάξεις τον πρώην ταμείου μισθωτών. Το εν λόγω δικαίωμα

Για να γίνει χρήση του δικαιώματος πρόωρης εξόδου από γυναίκες που δεν έχουν συμπληρώσει τα 60, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταστεί τελευταίος φορέας ασφάλισης και αρμόδιος για την απονομή της σύνταξης το πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ή αλλιώς ο κλάδος μισθωτών του ΕΦΚΑ στον οποίο ισχύουν συνταξιοδοτικά οι διατάξεις του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ αφορά και άνδρες που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2012 αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου 2015. Και άρα συνεπώς δεν Θεμελίωσαν τότε δικαίωμα με τις διατάξεις του ΟΑΣΕ.

Προσοχή, οι εν λόγω ασφαλισμένοι για να «κλειδώσουν» Θεμελίωση συνταξιοδότησηs νωρίτερα, Θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει συνολικά 10.500 ημέρες ασφάλισης. Δηλαδή 35ετία- μέχρι 31/12/2012. Για να έχουν 35 χρόνια ή 10.500 ημέρες μέχρι το 2012 θα πρέπει να όταν ασφαλισμένοι αδιάκοπα από το 1977. Αν δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, αλλά απέχουν λίγο από το προαπαιτούμενο, μπορούν ακόμη και σήμερα να εξαγοράσουν πλασματικούς Χρόνους.

 

• Παράδειγμα:

Ασφαλισμένος που είναι σήμερα 60 ετών, ασφαλισμένος στον ΟΑΣΕ -ενώ είχε και χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ- συμπληρώνει με εξαγορά 4 πλασματικών ετών 35ετία το 2011. Με το όριο του ΙΚΑ Θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 58 και καθώς συμπλήρωσε τα 58 το 2017 το νέο όριο ηλικίας για αυτόν θα ήταν το 59ο και 6 μήνες που έχει ήδη συμπληρώσει. Έτσι, με υποβολή σήμερα της αίτησης τον στον ΕΦΚΑ/ΟΑΣΕ και μετά την απόρριψη και μεταβίβαση στο ΕΦΚΑ/ΙΚΑ, ο εν λόγω ασφαλισμένο θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.

Ασφαλισμένος που είναι σήμερα 60 ετών, ασφαλισμένος αρχικά στο ΙΚΑ και στη συνέχεια στον ΟΑΣΕ  και σήμερα, συμπληρώνει με εξαγορά 5 πλασματικών ετών 35ετία το 2012. Με το όριο του ΙΚΑ Θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 59 και καθώς συμπλήρωσε τα 59 το 2018 το νέο όριο ηλικίας για αυτόν Θα ήταν το 60ό και 6 μήνες. Έτσι, με υποβολή σήμερα της αίτησής του στου ΕΦΚΑ/ΟΑΣΣ και μετά την απόρριψη και μεταβίβαση στο ΣΦΚΑ/ΙΚΑ, ο εν λόγω ασφαλισμένος Θα μπορεί θα συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 60 ετών και 6 μηνών.