Η Μάργκαρετ Νάζον (Margaret Nazon), από τον Καναδά, έχει περάσει την τελευταία δεκαετία δημιουργώντας περίπλοκες απεικονίσεις ουράνιων σωμάτων με χάντρες.

Τα πολύχρωμα έργα τέχνης, τα οποία εξισορροπούν την αναπαράσταση της πραγματικότητας με τη στυλιζαρισμένη αισθητική, τοποθετούνται σε φόντο μαύρου υφάσματος, ώστε να δημιουργείται έντονη αντίθεση.

Η αρχική έμπνευση της Nazon προήλθε από τις εικόνες που πήρε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Ωστόσο, οι ουράνιες απεικονίσεις εντάσσονται σε ένα διαχρονικό ενδιαφέρον της για τη διακόσμηση με χάντρες.

Η αφηρημένη φύση των ουράνιων εικόνων επιτρέπει στη Nazon να είναι πιο ελεύθερη στα έργα της, ενσωματώνοντας και διαφορετικά υλικά εκτός από τις χάντρες, όπως οστά ταράνδων και σπόρους ιτιάς, τα οποία έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία.

Η Nazon είναι Tsiigehtchic, μία ομάδα της κοινότητας Gwich’in, απογόνων των πρώτων λαών της Αλάσκας. Οι Gwich’in είναι διάσημοι για τα πολύπλοκα και περίτεχνα γλυπτά τους, ενώ συνεχίζουν να φτιάχνουν παραδοσιακά ενδύματα από δέρμα ταράνδου με διακοσμητικά κορδόνια.

Για να δημιουργήσει τα έργα της η Nazon αφιέρωσε σε αυτά σημαντικό μέρος του χρόνου της, και συχνά ξυπνούσε στις 4:30 το πρωί για να αρχίσει να δουλεύει…

Πηγή: Colossal