Επίσημα «συγγνώμη» ζήτησε ένα αστυνομικό τμήμα στο Γκάλβεστον του Τέξας, που έγινε στόχος παγκόσμιας κατακραυγής τις τελευταίες ώρες, μετά τη δημοσιοποίηση μιας φωτογραφίας που δείχνει δύο έφιππα όργανα να «τραβούν» με σχοινί έναν πεζό συλληφθέντα Αφροαμερικανό, στους δρόμους της πόλης.

Η φωτογραφία που έκανε εχθές τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων δείχνει τον 43χρονο Ντόναλντ Νίλι να προχωρά πεζός, με τα χέρια του πιασμένα με χειροπέδες στο πίσω μέρος της πλάτης, πλαισιωμένος από δύο έφιππους αστυνομικούς. Ο ένας τους μάλιστα φαίνεται να κρατά ένα χοντρό μπλε σχοινί που είναι δεμένο στις χειροπέδες του συλληφθέντα, προκειμένου ο τελευταίος να μη διαφύγει.

Ο σάλος που προκάλεσε αυτή η εικόνα ντροπής, η οποία ξυπνά οδυνηρές αναμνήσεις από το ρατσιστικό παρελθόν των ΗΠΑ, οδήγησε το αστυνομικό τμήμα του Γκάλβεστον στην απόφαση να βάλει τέλος σε αυτήν την απαρχαιωμένη πρακτικής σύλληψης.

«Κατανούμε τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργεί αυτή η ενέργεια και θεωρούμε ότι το σωστό είναι να σταματήσουμε εντελώς να χρησιμοποιούμε αυτήν την τεχνική», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το αστυνομικό τμήμα του Γκάλβεστον.

Η κουνιάδα του Νίλι ήταν ένα από τα άτομα που κατακεραύνωσαν αυτήν την ενέργεια των αστυνομικών.

Σε ανάρτησή της στο Facebook έγραψε ότι ο 43χρονος άνδρας «αντιμετωπίστηκε σαν ζώο», προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα άτομο άστεγο και ψυχικά ασθενές, που συχνά εξαφανίζεται με αποτέλεσμα να τον αναζητούν οι δικοί του.

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας επιβεβαίωσε εχθές ότι η εν λόγω φωτογραφία ήταν αυθεντική. Στη δήλωσή του, τόνισε «Αρχικά θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στον κ. Νίλι για αυτόν τον τελείως περιττό εξευτελισμό. Παρόλο που πρόκειται για μια δοκιμασμένη τεχνική, και κατάλληλη για ορισμένα σενάρια, θεωρώ ότι σε αυτήν την περίπτωση τα όργανα έδειξαν κακή κρίση και θα μπορούσαν να περιμένουν να φτάσει ένα όχημα προτού προχωρήσουν στη σύλληψη».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Οι ΗΠΑ ζουν τις πιο μαύρες μέρες τους. Και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά κυρίως από την συμπεριφορά των οργάνων της τάξης. Τελευταίο περιστατικό αυτό το οποίο υπέστη ένας 43χρονος Αφροαμερικανός ο οποίος δεμένος με ένα σχοινί και με χειροπέδες μεταφερόταν από έφιππους αστυνομικούς στους δρόμους του Γκάλβεστον του Τέξας!

Οι φωτογραφίες που προκαλούν οργή και αποτροπιασμό με τον 43χρονο Donald Neely να διαπομπεύεται στον δρόμο της πόλης Γκάλβεστον του Τέξας φέρνουν στο νου εικόνες από τις αρχές του 1800 και όχι μόνο όταν οι καουμπόηδες της εποχής έπιαναν δύστυχους σκλάβους που προσπαθούσαν να το σκάσουν ή τους μετέφεραν για να τους πουλήσουν!

Δικηγόρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε: «Είμαστε στο 2019 και όχι στο 1819! Αυτή η εικόνα είναι από το 1819 όταν οι κυνηγοί σκλάβων τους έδεναν με σκοινιά και τους έσερναν στο δρόμο».

Ακολουθήστε μας σε: 
Facebook - Instagram - Twitter

Η αστυνομία του Τέξας ζήτησε συγγνώμη αλλά πόσο αρκετό είναι αυτό; Για την ιστορία ο 43χρονος συνελήφθη το Σάββατο και αφέθηκε ελεύθερος την Κυριακή. Και για την ιστορία δεν είναι κανένας διαβόητος εγκληματίας αλλά ένας άνθρωπος που είναι άστεγος εδώ και 7 χρόνια και πάσχει από διπολική διαταραχή χωρίς να παίρνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το «έγκλημά» του ήταν ότι είχε βρει κατάλυμα σε ένα μέρος που η αστυνομία του είχε απαγορεύσει να πάει. Και θα αναρωτηθεί κανείς: «γι’ αυτό τον έσερναν σαν ζώο μέσα στους δρόμους;»