Σε μια προσπάθεια για μια όμορφη πόλη, όπου κανείς μπορεί να διακρίνει την ιστορία της, τον πολιτισμό της, τα μνημεία της, ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να εντάξει τα Κοιμητήρια Ευαγγελιστρίας στην Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE).

Ειδικότερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να δρομολογήσει την περιμετρική ανάπλαση της περιοχής των κοιμητηρίων καθώς οι όροι του σχετικού διαγωνισμού έχουν περάσει από την πρώτη Οικονομική Επιτροπή. Μάλιστα, με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Κυριζίδη εντάσσεται στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου η κατασκευή έργων αντιστήριξης του κοιμητηρίου, καθώς και άλλων παρεμφερών εργασιών, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση των Κοιμητηρίων Ευαγγελιστρίας.

Κάπως έτσι τα κοιμητήρια μετατρέπονται σε ένα σημαντικό κομμάτι του αστικού ιστού που κουβαλά την ιστορία του, αλλά και την ιστορία των ανθρώπων της πόλης. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, σημαντική είναι συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προβάλει τα Κοιμητήρια σε ευρωπαϊκά μέσα.

Η Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων αποτελεί μία πιστοποιημένη πολιτιστική διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης, που μετρά 30 χρόνια και λειτουργεί ως ένας μηχανισμός, προκειμένου να «χτισθούν» διεθνείς σχέσεις και να μπορέσει να δημιουργηθεί μια συλλογική ιστορική-πολιτιστική μνήμη, στην οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι Πολίτες του Κόσμου.

Μια τέτοια κίνηση επομένως βλέπει προς την ανάδειξη των σημαντικών αρχιτεκτονημάτων, από την οποία θα προκύψει επισκεψιμότητα, τουριστική ανάπτυξη και εξωστρέφεια της πόλης σε συνδυασμό με μια σειρά από εργασίες συντήρησης των μνημείων αυτών.