Ένα ακόμα κρίσιμο ορόσημο στην πορεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, ιδανικά στις 22 Μαίου υπάρχει σήμερα.

Εκτάκτως προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, παρουσία του Γ. Χουλιαράκη, το EwG προκειμένου να ενημερωθεί για τη συμφωνία που επετεύχθη την Τρίτη και να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση θα τεθεί το θέμα των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup αλλά και να ανοίξει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το τέλος του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα παραμένει ανοικτό στα κείμενα της συμφωνίας της Τρίτης καθώς σχετίζεται άμεσα με τις αποφάσεις για το χρέος.

Στο ζήτημα των πλεονασμάτων υπάρχει η γνωστή θέση της Γερμανίας για δεκαετή περίοδο με 3,5% του ΑΕΠ απέναντι στην οποία όμως υπάρχει αντίδραση του ΔΝΤ αλλά και ευρωπαϊκών παραγόντων.

Το βασικό σενάριο που φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι θέλει την μείωση του χρόνου από τα δέκα στα τέσσερα χρόνια, και αποτυπώνεται ως συμβιβαστική λύση σε κείμενα της Ευρωζώνης.

Εκ παραλλήλου θα τρέξει και η συζήτηση για το χρέος. Ορόσημο φαίνεται πως είναι η συνάντηση των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας μεταξύ 11-13 Μαίου. Εκεί θα βρεθούν οι βασικοί παίκτες γύρω από το ελληνικό ζήτημα και προγραμματίζεται συνάντηση σε επίπεδο Washington Club στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που τρέχει παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για την τεχνική συμφωνία ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο θέμα του χρέους θα πρέπει να γίνει η αναλυτική περιγραφή των μέτρων, που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να πάει πρόταση στο εκτελεστικό του συμβούλιο για νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Το έκτακτο EwG που προγραμματίστηκε για σήμερα έχει παράλληλα ως στόχο να επιταχύνει τις εξελίξεις και σε ότι αφορά την προετοιμασία των εθνικών κοινοβουλίων που θα κληθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία και την εκταμίευση της δόσης που στο «καλό» σενάριο θα ληφθεί στις 22 Μαίου στο Eurogroup.

Θα έχει προηγηθεί και μια ακόμα συνεδρίαση σε επίπεδο EwG, η οποία είναι ήδη προγραμματισμένη για τις 15 Μαίου προκειμένου να επανεξετάσει την πορεία των πραγμάτων. Εκείνες τις ημέρες άλλωστε (πιθανότατα στις 16 Μαίου) θα ψηφίζεται και από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία.

Σχόλια

σχόλια