Αναφορικά με τις εξελίξεις του χθεσινού Eurogroup ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι αναγνωρίστηκε από όλους ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως και έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Το Eurogroup ενέκρινε την τεχνική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών και δρομολόγησε τις διαδικασίες για την εκταμίευση της προβλεπόμενης δόσης το αμέσως επόμενο διάστημα», είπε.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην αρχή της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, εξέφρασε τη θλίψη και τον αποτροπιασμό για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ. «Σήμερα είμαστε όλοι στο πλευρό του βρετανικού λαού και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλλεγγύη όλων των ελλήνων και όλων των ελληνίδων. Επιμένουμε στην σταθερή μας θέση ότι η ελευθερία και η δημοκρατία ούτε εκβιάζονται ούτε τρομοκρατούνται », ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους ανέφερε ότι «δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθούν στο σύνολό τους οι διαφορές ώστε να καταλήξουμε σε μία συγκεκριμένη λύση. Η απόσταση του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών –παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειωθεί- παραμένει».

«Η λύση που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, δεν αντιστοιχούσε ούτε στους στόχους που είχαν τεθεί στο προηγούμενο διάστημα, ούτε όμως και στις θυσίες του ελληνικού λαού», επεσήμανε.

Υπογράμμισε ότι «Ήταν απολύτως σαφές για την ελληνική πλευρά αλλά και πολλούς τους εταίρους μας, ότι ήταν προτιμότερη μια απόφαση αναβολής λίγων ημερών που μας δίνει χρόνο για να δουλέψουμε περισσότερο και να προετοιμάσουμε μια καλύτερη λύση παρά να πάρουμε αποφάσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα».

Ξεκαθάρισε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα σε όλα τα επίπεδα ώστε στο επόμενο Eurogroup να έχουμε μία καθαρή λύση για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χωρίς γκρίζες ζώνες και χωρίς ασάφεια. Μία λύση που θα ανοίγει τον δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση και φυσικά θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Εξειδικεύοντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αυτά πρέπει να είναι προσδιορισμένα «σε τέτοιο βαθμό ώστε το ΔΝΤ να έχει την δυνατότητα άμεσα να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και να συμμετέχει πλήρως στο πρόγραμμα χωρίς αστερίσκους. Αυτός εξάλλου ήταν ο στόχος που είχε τεθεί από την αρχή της διαπραγμάτευσης -και σε αυτό το στόχο οφείλουμε να επιμείνουμε», δήλωσε εξάλλου. Ενώ από ελληνικής πλευράς, «κάναμε όσα οφείλαμε για να ανοίξουμε το δρόμο για μια τέτοια επιτυχή κατάληξη και επομένως αναμένουμε και δικαιούμαστε το ίδιο να πράξει και το σύνολο των εταίρων και δανειστών».

«Δεν είναι δυνατόν από τη μια μεριά να υφίσταται η απαίτηση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η απαίτηση για υιοθέτηση των δημοσιονομικών μέτρων που προτείνει και από την άλλη να μην γίνεται αποδεκτή η θέση του για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια στον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, που συμπλήρωσε:

«Δεν μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ να είναι αλα καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να λένε ναι στις μεταρρυθμίσεις αλλά όχι στη ρύθμιση του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση επομένως θα εργαστεί εντατικά την αμέσως επόμενη περίοδο και θα πάρει πρωτοβουλίες τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο για την καλύτερη δυνατή κατάληξη των συζητήσεων. Και έχουμε τη βεβαιότητα», είπε επί λέξει, ακόμη ότι «τα επιχειρήματα με τα οποία προσερχόμαστε στην συζήτηση αυτή είναι αδιαμφισβήτητα». Ενώ, τέλος, «όπως έχει ήδη αναγνωρίσει το EG η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Τώρα είναι οι εταίροι και δανειστές μας που έχουν ηθικό, πολιτικό και νομικό καθήκον να υλοποιήσουν τις δικές τους».

Σχόλια

σχόλια