Τις καλύτερες… επιδόσεις έχει το Cataglyphis bombycina: 85,5cm σε 1 δευτερόλεπτο! (βίντεο)

Γερμανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το ρεκόρ ταχύτητας μεταξύ των μυρμηγκιών κατέχει ένα μυρμήγκι της βόρειας Σαχάρας.

Ο λόγος για το Cataglyphis bombycina, το οποίο διασχίζει σχεδόν ένα μέτρο μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, συγκεκριμένα 85,5 εκατοστάεπι ή μια απόσταση 108 φορές μεγαλύτερη από το μήκος του σώματος του και μάλιστα όταν η θερμοκρασία της άμμου μπορεί να φθάνει τους 60 βαθμούς Κελσίου.

Cataglyphis bombycina

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Harald Wolf του Πανεπιστημίου της Ulm, που κινηματογράφησαν τα εν λόγω μυρμήγκια και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής βιολογίας «Journal of Experimental Biology», διαπίστωσαν ότι τα μυρμήγκια κουνάνε τα πόδια τους (που έχουν μήκος 4,3 έως 6,8 χιλιοστά) με ταχύτητα έως 1.300 χιλιοστών (1,3 μέτρων) το δευτερόλεπτο.

Τα ασημένια μυρμήγκια (Saharan silver ants) της Σαχάρας βγαίνουν από τις φωλιές τους στους αμμόλοφους, κάτω από τον καυτό ήλιο, συνήθως για να βρουν απομεινάρια από πτώματα ζώων. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε χαμηλότερες θερμοκρασίες πέφτει και η ταχύτητά τους, π.χ. στα 5,7 εκατοστά το δευτερόλεπτο μέσα σε ένα εργαστήριο με δέκα βαθμούς Κελσίου.

Αυστραλιανό σκαθάρι-τίγρης

Άλλο άλλο έντομο που κινείται επίσης πολύ γρήγορα, είναι το αυστραλιανό σκαθάρι-τίγρης που διανύει απόσταση 171 φορές μεγαλύτερη από το σώμα του μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Αν είχε μέγεθος ανθρώπου, θα έτρεχε με περισσότερο από 2.000 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι ένα αρθρόποδο που ζει στη Νότιο Καλιφόρνια και μόλις ανακηρύχθηκε το ταχύτερο γνωστό ζώο του κόσμου αναλογικά με το μέγεθός του.

Αυστραλιανό σκαθάρι-τίγρης