Τι είναι η τράπουλα Ταρώ; Ποιες είναι οι ρίζες της; Με ποιον τρόπο μας αποκαλύπτει όσα θέλουμε να μάθουμε όταν τη χρησιμοποιούμε; Αυτά θα ανακαλύψουμε μαζί σε αυτό το άρθρο.

Γιατί είναι η Ταρώ τόσο αποτελεσματική, και τι την διαφοροποιεί από οποιοδήποτε άλλη τράπουλα; Σίγουρα, δεν είναι απλά μία τυχαία αναπαράσταση όμορφων εικόνων με περίεργα ονόματα. Είναι προσεκτικά σχεδιασμένη, ώστε τα σύμβολά της, να καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις των εμπειριών μας στο ταξίδι της ζωής μας. Μας δείχνει ακόμα και στοιχεία προσωπικότητας, δικά μας ή των ανθρώπων γύρω μας.

Η Ταρώ, φαίνεται πως εισήλθε στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα, κυρίως στην Ιταλία. Είναι πιθανό να προήλθε από την εξέλιξη ενός καρτοπαίγνιου που λεγόταν Ταρότσι (Tarrochi),  μία παραλλαγή του συγχρόνου Μπριτζ, και παιζόταν με τις είκοσι δύο κάρτες που αργότερα αποτέλεσαν την Μεγάλη Αρκάνα. Αργότερα εισήλθαν και οι πενήντα δύο κάρτες της Μικρής Αρκάνα, από την οποία προήλθαν όλα τα παιχνίδια με κάρτες που παίζουμε σήμερα.

Η πρώτη καταγεγραμμένη τράπουλα Ταρώ είναι η λεγόμενη Βισκόντι-Σφόρτσα, και δημιουργήθηκε το 1415.

Η Ταρώ, όπως την ξέρουμε σήμερα, αποτελείται από εβδομήντα οκτώ κάρτες, που χωρίζονται σε τρία μέρη. Στις είκοσι δύο κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα, τις σαράντα κάρτες της Μικρής Αρκάνα και στις δεκαέξι αυλικές κάρτες. Η λέξη Αρκάνα προέρχεται από την λατινική λέξη Arcanum που σημαίνει μυστήριο ή μυστικό. Οι εικόνες που υπάρχουν στις κάρτες συνδέονται με διαχρονικά σύμβολα (αρχέτυπα) που είναι βαθιά ριζωμένα στο συλλογικό ασυνείδητο.

Οι είκοσι δύο κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα, περιγράφονται από ένα όνομα (Ήλιος, Ιέρεια κ.α.) και από έναν αριθμό. Είναι η κατ’ εξοχήν σειρά που χρησιμοποιείται στην μαντική τέχνη, και δείχνει τα σημαντικά γεγονότα στη ζωή μας, που είναι εκτός του άμεσου ελέγχου μας.

Η Μικρή Αρκάνα, χωρίζεται σε  τέσσερις κατηγορίες/φυλές (Ράβδοι, Κύπελλα, Σπαθιά και Νομίσματα), με αρίθμηση από τον Άσσο έως το Δέκα. Μας δείχνει τα γεγονότα και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή μας ζωή. Η Μικρή Αρκάνα υποβοηθά τις ερμηνείες της Μεγάλης Αρκάνα, δίνοντας επιπλέον λεπτομέρειες, για αυτό και δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της.

Οι αυλικές κάρτες, έχουν έναν Βασιλιά, μία Βασίλισσα, έναν Ιππότη και μία Πριγκίπισσα (ή Ακόλουθο) για κάθε κατηγορία. Οι κάρτες αυτές καταδεικνύουν τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν ή τις διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς μας.

Πώς όμως λειτουργεί η Ταρώ; Η καλύτερη εξήγηση που μπορεί κάποιος να δεχθεί, για το πώς τελικά δουλεύουν οι κάρτες της Ταρώ, είναι η «θεωρία της συγχρονικότητας» του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ (Carl G. Jung). Ο Γιουνγκ μας λέει πως όλα μέσα στο σύμπαν είναι συνδεδεμένα, και πως ο εξωτερικός μας κόσμος είναι ο καθρέπτης του εσωτερικού. Όταν ο ερωτών συμφωνεί με την ερμηνεία των καρτών τότε η συγχρονικότητα δουλεύει, καθώς ο ερωτών αναγνωρίζει στις κάρτες τα αρχέτυπα του υποσυνειδήτου του.

Με πιο απλά λόγια, η μαγεία ξεκινά με την παρατήρηση των εικόνων στις κάρτες. Οι εικόνες είναι που δημιουργούν μια σύνδεση -μια γέφυρα αν προτιμάτε-, ανάμεσα στο συνειδητό νου και στον εσώτερο εαυτό μας. Στο διάστημα αυτό, βρίσκονται όλες οι απαντήσεις. Δυνατότητες και απαντήσεις, που φαίνονται μακρινές και κρυμμένες, γίνονται μέσω της Ταρώ, προσβάσιμες.

Η ανάγνωση της Ταρώ λοιπόν, μας βοηθά στην αυτογνωσία, μας δίνει απαντήσεις στο ποιοι είμαστε, από πού προερχόμαστε, που κατευθυνόμαστε, ποιους τρόπους χρειαζόμαστε για να φθάσουμε στον προορισμό μας, γιατί είναι τόσο σημαντικός αυτός ο προορισμός για εμάς, και ποιους ή τι θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία αυτή. Ερμηνεύοντας τις κάρτες της Ταρώ, μπορούμε να δούμε τι συνέβη στο παρελθόν και πώς αυτό επηρρεάζει την τωρινή μας κατάσταση. Μπορούμε να δούμε πιο ξεκάθαρα τι συμβαίνει τώρα και πού να εστιάσουμε την προσοχή μας. Και ναι, μπορούμε να δούμε τις πιθανές εξελίξεις που θα συμβούν στο μέλλον.

Αυτός είναι ο λόγος που η Ταρώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόβλεψη του μέλλοντος. Όμως, καλό είναι να έχουμε κατά νου πως το μέλλον δεν είναι “γραμμένο” στην πέτρα. Κάθε στιγμή που περνά, το μέλλον μας μπορεί να αλλάξει, βάσει των αποφάσεων που παίρνουμε και των κινήσεων που κάνουμε.

Σχόλια

σχόλια