Σε στρατιωτικές ασκήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη φαίνεται να προχώρησε η Τουρκία συνεχίζοντας τις προκλήσεις, ενώ η Λευκωσία αναμένεται στις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 11 από την ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συγκλίνουσες πηγές, η Τουρκί εκδίδοντας δύο Navtex πραγματοποιεί ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά και ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από πολεμικό σκάφος σε περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου, που περιλαμβάνει μέρος των τεμαχίων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι ασκήσεις, όπως μεταδίδεται, άρχισαν στις πέντε το πρωί και θα διαρκέσουν μέχρι και τη μία μετά το μεσημέρι. Στην ίδια περιοχή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός.

«Η Ε.Ε. η καλύτερη εγγύηση για την Κύπρο»

Η καλύτερη εγγύηση για την Κύπρο και τον λαό της είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμηνύει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και εκφράζει την ελπίδα ότι η κατοχική Τουρκία θα αναθεωρήσει τις αδιάλλακτες θέσεις της, κυρίως στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Οι αναφορές του προέδρου Αναστασιάδη γίνονται στο γράμμα αποδοχής των διαπιστευτηρίων του νέου πρέσβη της Γερμανίας στη Λευκωσία, Φρανζ Γιόζεφ Κρεμπ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει την αποφασιστικότητά του να πράξει ό,τι μπορεί για λύση του Κυπριακού και εκφράζει θλίψη για την απροθυμία της Τουρκίας να διαπραγματευτεί εντός του πλαισίου που έθεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κα κυρίως για την αδιάλλακτη στάση της στα κεφάλαια-κλειδιά της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ο Γερμανός πρεσβευτής διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητα του Βερολίνου να συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία επίλυσης του Kυπριακού.

Σχόλια

σχόλια